Русия няма да прекратява през предстоящата зима доставките на газ за тези европейски страни, които отправят руското гориво в обратно направление към Украйна. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за Die Welt и други немскоезични издания, съобщава Reuters.

"Това е изключено", каза министърът на въпрос, може ли Москва да ограничи експорта, за да предотврати получаването на руски газ от Киев  през страни членки на ЕС.

Словакия, Полша, Румъния и Австрия се оплакаха преди дни от съкращаване на доставките. Това предизвика опасения, че Газпром може да прекъсва транзита на газ, както това се случи през 2006 и 2009 година.

Шефът на Газпром Алексей Милер каза по този повод, че компанията напълно изпълнява своите договорни задължения, но няма възможност да предоставя на Европа допълнителни количества газ.

Доставките за Украйна бяха спрени през юни за неизплатени задължения, които по оценка на Москва достигат 5,3 млрд. долара, но се оспорват от Киев.Тогава Газпром заплаши да ограничи газа за тези европейски клиенти, които помагат на Киев да получават руски газ по реверсивни схеми.

В края на август министър Новак, след среща с еврокомисаря Йотингер, предупреди Европа за риска Украйна да присвоява руски газ, транзитиран към ЕС.

През седмицата от Газпром заявиха, че надеждността на експорта може да бъде гарантирана само при строго изпълнение на договорните задължения за транзита от страна на украинската компания Нафтогаз.