Страните от Европейския съюз блокираха в последния момент нов закон, изискващ от големите международни компании да проверяват дали техните вериги за доставки използват принудителен труд или причиняват щети на околната среда, съобщава Reuters.

Мнозинство от 15 държави от ЕС, представляващи 65% от населението в общността, беше необходимо за директивата за надлежна проверка на корпоративната устойчивост (CSDDD) преди окончателното гласуване в Европейския парламент. Очакванията бяха законодателите да я подкрепят, но това не се случи.

Чехите и словаците произвеждат най-много коли на глава от населението в света, но преходът към електромобили излага на опасност огромна верига за доставки

Чехите и словаците произвеждат най-много коли на глава от населението в света, но преходът към електромобили излага на опасност огромна верига за доставки

В най-лошия случай 85 000 работни места в Словакия, или 4,5% от работната сила, може да бъдат премахнати

Прекомерна бюрокрация

Недостатъчното гласове от 27-те държави от ЕС в подкрепа на закона доведе до това той да не бъде приет. Основната причина за това е острата опозиция, водена от свободните демократи (FDP), подкрепящи бизнеса в Германия, част от трипартийната управляваща коалиция. Те твърдят, че въпросните регулации ще натоварват бизнеса с прекомерна бюрокрация.

Снимка 569812

Източник: EPA/БГНЕС

В крайна сметка страните на ЕС се въздържаха, като само една гласува против. Това беше вторият път, когато Белгия, която е ротационен председател на ЕС, се опитва да осигури подкрепа за текст, който вече е съгласуван с Европейския парламент.

По-рано този месец тя го оттегли от дневния ред в последния момент, след като Германия и Италия посочиха, че ще се въздържат. Белгия заяви, че ще прецени дали е възможно да се отговори на опасенията на членовете на ЕС след консултации с парламента.

Най-вероятно гласуването на закона ще бъде отложено до изборите за Европейски парламент през юни, което поставя под съмнение бъдещето му, коментират политически анализатори.

Законът за одит на веригата за доставки

Съгласно CSDDD, предназначен да влезе в сила през 2027 година, големите компании в Европейския съюз ще трябва да идентифицират и коригират във веригите си за доставки случаи на наемане на принудителен или детски труд или екологични щети, като обезлесяване.

Правилата трябва да се прилагат за компании от ЕС, които имат повече от 500 служители и нетен оборот от над €150 милиона.

Брюксел насърчава прехода към "зелена икономика" чрез инвестиции за милиарди евро

Брюксел насърчава прехода към "зелена икономика" чрез инвестиции за милиарди евро

Германия е страната-първенец в отпускането на държавни субсидии за еко индустрията в ЕС