"Училища и детски градини прибират пари на черно" е заглавиe от в. "Труд"
Колко често ви се е случвало да дадете пари на учителката на детето си за някое извънкласно занимание и по-късно да получите касова бележка? Никога, нали? Поне колегите в редакцията на "Труд", които имат малки деца, никога не са получавали фискален бон, освен ако не са го искали настоятелно.
Дали пращате детето на народни танци и на кръжок по лего, дали плащате за коледен календар със снимка на вашия малчуган, или за посещение на театър, данъчните закони са категорични - трябва да получите или касов бон, или билет, или квитанция с отпечатана сума върху нея (виж вдясно), щом плащате в брой. Във всички останали случаи остават съмненията, че фирмата доставчик на услугата не декларира приходите си пред данъчната администрация и следователно укрива данъци.
Лесно е да сметнем какви са потенциалните щети на бюджета от извънкласните дейности. Произволна еднодневна екскурзия за първокласници в столицата струва 33 лева. Ако в клас има по 25 ученици, а випускът се състои от 4 паралелки, сумата става 3300 лева. Гостуването на театрална постановка в детска градина със 150 ученици и цена по 5 лева прави 750 лева. Таксата за народни танци от 16 лв. месечно в забавачката при 40 записани деца от всички групи прави месечен приход от 640 лв. Само в столицата всяка година в детските заведения постъпват 8000 малчугани, а в училищата - близо 11 800 първокласници. Умножете дечицата в детските градини по 4 (колкото са групите, а в училищата средно по 8 (някои обучават само в началния, други в основния, а трети - в среден курс), и ще получите общо 126 400 деца, чиито родители плащат за някакво извънкласно занимание всеки месец поне средно по 10 лева. Това прави бизнес за най-малко 1 264 000 лв. месечно.
Прочети още от в. "Труд"

„Данък лихва - събиране на пари откъдето е най-лесно", пише в. „24 часа"
ПРЕДЛОЖЕНИЕТО на ГЕРБ от следващата 2015 г. да се възстанови данъкът върху лихвите на влоговете е въпрос, който се отнася до цялостната стратегия как да се възстанови икономиката.
А за да увеличи конкурентоспособността си, една икономика може да бъде стимулирана чрез инвестиции. По принцип инвестиците в икономиката са равни на спестяванията, а ако не са равни, това се постига чрез привличането на чуждестранни инвестиции. Обикновено всеки, на когото не му достигат инвестиции в икономиката, предлага политика, която да стимулира спестяванията и оттам - инвестициите, за да постигне икономически растеж.
Ако е вярно, че сега има голяма нужда от увеличаване на вътрешните спестявания и съответно на инвестициите, то тогава би било редно и разумно да се предложи политика, която да ги стимулира. А въвеждането на данък върху лихвите по депозити, които реално са голяма част от спестяванията в икономиката, означава действие
в обратна посока - хората да спестяват по-малко. Такава мярка е тип: "Давай да събираме някакви пари, откъдето е най-лесно", и не казва какво да се прави в ясни стъпки.
Прочети още от в. „24 часа"

"София продава жълтите павета"
четем на първа страница във в. "Монитор"
Емблематичните жълти павета ще се произвеждат отново и освен че ще сменят счупените в центъра на столицата, ще се продават като сувенир на туристите. Това предложение направи изпълнителният директор на Асоциацията за развитие на София Светлана Ломева. Тя представи резултатите от проучването на състава и начина на производството на жълтите павета. Новите плочки със същия цвят
ще се правят в пещта на музея на София.
Гражданите предложиха да правят сини павета за ул. „Раковски", където се намира централата на СДС, и червени за ул. „Позитано".
През декември миналата година градският парламент обяви златният калдъръм за културно наследство. „Те са в тежко състояние, има много счупени, други липсват. От 1905 г., когато са настлани първите, досега площта на този „жълт килим" е намалял два пъти - от 60 дка до 30 дка", обясни проф. Вили Лилков.
Паветата, които днес считаме за един от символите на София, са на повече от столетие. Някогашният кмет на столицата Мартин Тодоров дава идея да се павират улиците с подобни плочки. Златните кюлчета са правени в Будапеща по специална технология, а за закупуването им общината взема голям заем.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Лихвите по влоговете в банките се сринаха до 2%" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Лихвите по спестяванията в банките паднаха до рекордно ниски равнища. През октомври средният доход по влогове на граждани е бил около 2.5%, показват данните на БНБ, публикувани вчера. Още по-ниски са процентите за фирмените депозити - около 1.1% за суми в евро и 1.5% за суми в левове. Причината е, че бизнесът и домакинствата продължават да складират все повече пари в банките, а в същото време кандидатите за заеми са много малко. Тази година има ръст на депозитите от 5 млрд. лева.

Но все по-неатрактивните лихви може да очертаят нова тенденция - на отлив на спестяванията от банките в търсене на по-доходоносни възможности, например покупка на имот или инвестиране в бизнес начинание. Това прогнозират все повече анализатори. В същото време в бюджет 2015 е заложено увеличаване на ставката на данъка върху лихвите по всички влогове от 8% на 10%, което също ще окаже влияние на поведението на спестителите.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Парите за болници и лекарства няма да стигнат и през 2015 г.", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Бюджетът на здравната каса за догодина е обречен и отсега е ясно, че парите няма да стигнат. Първо, в него изкуствено са завишени с над 200 млн. лв. очакваните приходи от осигуровки от частния сектор. Второ, без някаква реформа се залага касата да разполага с 250 млн. лв. по-малко от тази година. Така отсега се вижда, че недостигът ще е около 450 млн. лв., което ще значи неплащания към болници или за лекарства. Другата алтернатива е актуализация догодина, което пак поставя въпроса за качеството на планирането.

Изводите идват след продължилите два поредни дни дебати в надзорния съвет на институцията по приемането на проектобюджета на институцията. В сряда късно вечерта работодателите, пациентите и синдикатите, които имат пет гласа срещу четири на държавата, отказаха да одобрят проектобюджета на здравната каса за 2015 г. и заседанието продължи в четвъртък, когато бюджетът беше приет от надзорния съвет с гласовете на държавата и на представителите на синдикатите.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Топлофикации искат по-високи цени на ток и парно", пише в. "Сега"
Пазарлъкът за нови цени на тока и парното от януари вече е в ход. По-високи цени от януари са поискали част от енергийните дружества у нас. "От основните играчи в сектора, нямаме такива заявления, но имаме искания от централи с комбинирано производство, както и от топлофикации", съобщи вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова пред БНР.

Според шефката на регулатора обаче в момента политиката на контролния орган била да не одобрява промени в цените. "Освен ако не се появи нещо, което е очевидно наложително да бъде направено, считаме, че могат да се намерят резерви през следващите един-два месеца, докато видим какво ще стане с цената на природния газ", добави тя. Неотдавна от "Булгаргаз" поискаха минимално увеличение на цената на синьото гориво за първото тримесечие на идната година. Тази цена обаче е обвързана с цените на петролните продукти, които в последните месеци намаляват непрекъснато. Прогнозите са спадът да продължи и в бъдеще.
Прочети още от в. "Сега"

„Евтиното зърно вече удря резултатите в сектора", пише в. "Капитал Daily"
Понижените цени на зърното на международните пазари през тази година се прехвърлят и върху финансовите резултати на дружествата от сектора. Консолидираните резултати към края на септември на два от най-големите му представители в България - "БГ агро" и "Агрия груп холдинг", показват свиване на приходите от продажби, но пък то се е отразило по различен начин в крайния финансов резултат.
При "БГ агро" спадът е с 50% до около 86 млн. лв., като свиването идва след много силен ръст (80%) през миналата година. Така компанията пада дори под резултатите си от 2012 г. и остава малко над тези, които е постигнала от януари до септември 2011 г. Печалбата на компанията също се свива значително. Заради цените на зърното е възможно ръководството да изчаква по-добри времена да реализира продукцията си.
Представител на "БГ агро" не беше открит з
Прочети още от в " Капитал Daily"

"10 риска пред бюджета догодина" пише в. „Труд"
Десет риска стоят пред изпълнението на бюджета за 2015 г. Това става ясно от актуализирания вариант на средносрочната бюджетна прогноза до 2017 г.
Повечето са свързани с евентуалното неизпълнение на приходите. Затова и според експертите на финансовото министерство постъпленията трябва да се планират по-предпазливо. През 2015 г. се очаква те да са над 24 млрд. лв. От финансовото министерство посочват, че корпоративните и подоходните данъци обикновено силно зависят от икономическата активност, затова приходите от тях трябва да се планират по-консервативно.
Друг вътрешен риск е възникването на непредвидени разходи. За това се налага да се определят тавани за поемането на задължения от министерства и агенции. Опасност пред изпълнението на бюджета може да бъде и евентуалното нарастване на безработицата, особено сред младежите. Според прогнозата безработицата сред младите трябва да бъде сведена до 25,2% през 2015 г.
Прочети още от в. „Труд"

"Руснаците разпродават имотите си по морето", четем във в. "Монитор"
От началото на годината много от руснаците, притежаващи ваканционен имоти по българското Черноморие, са ги обявили за продажба. Това сочи проучване на пазара, направено от Национално сдружение „Недвижими имоти" (НСНИ).
Броят на братушките, проявили интерес да купят жилище по морето в България, силно намалява, отчитат още от сдружението. Само за първите 9 месеца сделките с руски граждани са паднали със 7-8%. Основните причини са две: кризата в Украйна и ограниченията, наложени от Москва на руските държавни служители да притежават имоти зад граница. Отделно от това обезценяването на рублата стимулира руснаците да продават имотите си у нас, за да имат спестени пари в твърда валута.
Според Ирена Перфанова, председател на НСНИ ще е трудно бързо да се намерят купувачи на имотите, строени специално за руснаците. Затова се очаква понижаване на цените в сегмента. По думите й все пак има нарастване на търсенето от страна на българи на ваканционни жилища, които искат да вложат в тях свободните си пари.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Блумбърг: Няма да пресъхне петролният поток", пише в. „24 часа"
В Русия всичко ще бъде наред, заяви пред "Блумбърг" ръководителят на най-голямата в Русия държавна петролна компания "Роснефт" Игор Сечин, даже ако цената на петрола падне до или под 60 долара за барел. Според неотдавнашните оценки на "Дойче Банк", за да си осигури балансиран бюджет през тази година Русия се нуждае от цена около 100 долара за барел, предаде БГНЕС
Бюджетният баланс се осигурява в национални валути, а не в долари и всяка страна, разполагаща с политическо пространство за маневриране, за да девалвира своята валута, няма особен стимул за намаляване на добива. Руският президент Владимир Путин каза нещо подобно неотдавна в интервюто си за ТАСС. "Погледнете: по-рано ние продавахме стока, която струваше долар, и получавахме за нея 32 рубли. А сега за същата стока за един долар получаваме 45 рубли. Доходите на бюджета се увеличиха, а не намаляха".
По данни на "Блумбърг" експортните мита на петрола в Русия са намалели от 54 долара за барел през януари до около 38 долара през декември. Но в рубли руската държава не е загубила нищо. Ако цената на сорт Брент от началото на годината се е понижила с 25%, то курсът на рублата е поевтинял с 30%. През януари държавата получаваше около 1728 рубли за барел, което при днешния курс прави 1775 рубли.
Прочети още от статията на в. „24 часа"