Много експерти изразяват мнението, че "здравият разум" е опасен капан, в който инвеститорите лесно могат да попаднат. Така че нека проучим малко тази идея, след което ще може всеки сам да прецени за себе си с мотивирано решение.

Здравият разум е популярна тема за авторите. Често препоръчвано четиво е "Малката книга за инвестиране със здрав разум" от Джон Богъл, смятат финансовите ексерти на изданието MarketWatch.

Има ​книги като - "Инвестиране със здрав разум​" от Фред Макалън и ​"Инвестиране със здрав разум" от Рик Ван Нес. Джеймс Патерсен-младши е автор на ​"Инвестиране на здрав разум с индексни фондове​"​ и на ​"Инвестиране на здрав разум със специалисти по подбор на акции". ​

Всички тези заглавия наблягат на идеята, че хората по някакъв начин знаят кое има смисъл и кое не. "В крайна сметка това е просто здрав разум."

Твърде много пъти обаче апелът към "здравия разум" не е придружен от доказателства, а само предположение, с което всеки, който има някакъв мозък, би трябвало да се съгласи.

Необходимо ли е да имате много пари, за да започнете да инвестирате? Здравият разум може да каже "да". Но само за $100 можете да инвестирате като милионер в някои евтини индексни фонда, което ви дава световно портфолио от повече от 2000 компании.

Ето още три примера.

1.Здравият разум твърди: За да бъдете успешен инвеститор, трябва да знаете много за инвестирането. Факт: Инвестирането за пенсиониране може да бъде толкова просто, колкото да прецените коя година ще се пенсионирате, след което да закупите евтин пенсионен фонд с целева дата.

2.Здравият разум твърди: Умен, знаещ, трудолюбив фонд мениджър или мениджъри могат да победят пазара и да се справят по-добре от "тъп" индексен фонд.

Факт: В дългосрочен план това е вярно само за около един от 10 фонда.

Факт: Никой не може да знае предварително кои фондове ще успеят и кои ще се провалят.

​3.Здравият разум твърди: Индексните фондове дават на инвеститорите само средна възвръщаемост.

Факт: Активно управляваните фондове, с по-високи разходи за управление и разходи за търговия и по-високи данъци, средно произвеждат възвръщаемост, която е с 1 до 2 процентни пункта по-ниска от индексните фондове в същите класове активи.

За много млади хора днес фондовият пазар е по същество форма на хазарт. Когато пазарът върви нагоре и надолу всеки работен ден, това изглежда като здрав разум, нали?

Ако това, което ви интересува, е да правите пари тази седмица или този месец или дори тази година, фондовият пазар е доста рискован. Но ако целта ви е да правите пари в продължение на десетилетия, фондовият пазар е много вероятно да бъде печеливш.

През последните приблизително 90 години най-лошият 40-годишен период за S&P 500 SPX доведе до обща годишна възвръщаемост от 8,9%. Средната 40-годишна възвръщаемост е 11%; най-добрият период се отличи с 12,5%.

Ето обратната страна на монетата: много млади хора вярват, че облигациите са много по-безопасни от акциите. В действителност обаче не е точно така!

Ако всичко, което искате, е защита от загуба на пари за един месец или една година, облигациите могат да бъдат добър залог. Но в дългосрочен план възвръщаемостта на облигациите се бори да се справи с инфлацията. Ако разчитате на тях да се пенсионирате, може никога да не стигнете дотам.

След това има този капан: Някои пазарни тенденции са толкова "очевидни", че може да изглежда глупаво да ги игнорирате. Краят на 1999 г. е когато технологичните компании (и техните акции) удрят хоумрън след хоумрън, трансформирайки света. "Здравият разум" ви казва да зарежете всичко останало и да вложите всичките си пари в технологични акции.

Какво може да е по-очевидно? Десет години и два тежки мечи пазара по-късно акциите на Microsoft, за да посочим един важен пример, все още трябваше да извървят дълъг път, за да възвърне своята пикова стойност от пролетта на 2000 г.

Говорейки за здрав разум, има този известен цитат от Уорън Бъфет: "Правило No 1: Никога не губете пари. Правило № 2: Никога не забравяйте правило № 1."

Звучи добре, но дори Бъфет не може да го последва. От юни 1998 г. до март 2000 г. акциите на управлявания от него Berkshire Hathaway загубиха 48,9% от стойността си. А от септември 2008 г. до март 2009 г. акциите загубиха 50,7%.

Истински здрав разум: Колкото по-рано започнете да спестявате за пенсиониране, толкова по-успешни ще бъдете. Времето е най-големият ресурс за дългосрочния инвеститор. След като загубите година или десетилетие в отлагане, никога не можете да си върнете това време.

Истински здрав разум: Намалете разходите си възможно най-много. Всеки лев, който давате за разходи, е долар, който никога няма да си върнете.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.