Относно предлаганото от правителството увеличение на минималната заплата на 270 лв., позицията на Асоциацията на индустриалния капитал не се е променила, заяви за Агенция „Фокус", - председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Прогнозата за годината не се е подобрила, не е променена в по-добро, както в световен мащаб и план, така и за България, затова няма причини да се преразглежда минималната заплата. Това не е добре, както за бюджетния сектор, така и за икономиката, за реалния сектор. Няма икономически причини за увеличение на минималната работна заплата", заяви Велев.

„Беше планиран 3,6 % ръст на БВП, но както върви изпълнението към момента по-скоро ръстът ще бъде по-малък, въпреки увеличената инфлация. Ние нямаме преразглеждане на прогнозата за годината по посока нагоре. В същото време имаме преразглеждане на прогнозата в посока надолу за големите икономики в света - американската, някои европейски. Виждате какво става и в Еврозоната - отново се заговори за второ дъно на кризата. Има една несигурност, която не ни кара да бъдем оптимисти повече, отколкото, когато сме приемали този бюджет с тази минимална заплата", каза Велев.

Относно твърдението на синдикатите, че истинският праг на бедност в момента е 230 лв., а не обявеният 211 лева, Велев заяви: „Прагът на бедност е важна величина, но когато говорим за заплати, те не са социални помощи, те трябва да се изработят. Въпросът е дали сега се отказваме да пием горчивите лекарства, за да бъдем по-добре утре, в името на това да се почувстваме малко по-добре днес".