През 2015 година курсът на еврото ще се понижава и европейската валута ще се приближи до паритет с долара, който може да бъде стигнат в 2016 година. Към такова мнение се придържат експерти от редица водещи банки във Великобритания, САЩ и континентална Европа, пише днес The Daily Telegraph, цитиран от. ТАСС.

Доларът ще продължи да укрепва през следващата година, приближавайки се към паритетен курс по отношение на еврото за първи път от повече от десетилетие, пише вестникът.

Икономисти от Citybank обясняват, че съчетанието от втвърдяването на монетарната политика на САЩ и перспективите за смекчаването й в еврозоната, означава европейската валута да се движи към изравняване с долара. От Citybank предсказват, че евро ще струва 1,1 долара в следващия септември, в сравнение с 1,22 в този момент. Експертите очакват общата валута да слезе даже под нивото на паритет - към 0,99 долара през 2016 г., за първи път след декември 2002 година, посочва изданието.

Банка ABM Amro също прогнозира, че през 2016 година доларът и еврото ще постигнат паритет. В същото време от Barclays смятат, че еврото ще отслабне до 1,07 за долар в края на 2015 година.