През последните години Турция бързо се изкачва в престижната листа на най-големите производители на земеделска продукция в света. Според последните класации южната ни съседка вече е на 7-мо място в света по селскостопанско производство. Брутната стойност на аграрната продукция в Турция през последните 12 години нарасна с драстичните 2,7 пъти (!), до 62,0 милиарда щатски долара през 2013 година, пише Farmer.bg.

Увеличеното производство е база за рязкото увеличение на износа. "Износът на земеделието и износът на хранителни продукти през 2013 г възлезе на 18 милиарда щатски долара.", оповести по време на Световния ден на храните министърът на земеделието на Турция Мехди Екер, цитиран от Balkans news. Той информира, че през първите 8 месеца на 2014 г. износът нарасна с 5,6 на сто, в сравнение със същия период на 2013 г. и възлезе на 11,6 млрд. долара. Търговците коментират, че за бурното развитие на експорта през 2014 г. в значителна степен допринесе увеличението на доставките за платежоспособния руски пазар.

Съгласно статистическите данни експортният асортимент на Турция включва над 1600 селскостопански и хранителни продукти, които се доставят за 180 държави. Сред основните в експортната листа са зърнени храни, бобови култури, маслодайни семена, плодове и зеленчуци, цветя, птици, мляко и млечни продукти, мед, тютюн и др.

Изданието Balkans news акцентира върху амбициозните планове на турското правителство да направи Турция една от петте най-големи земеделски производителки в света до 2023 година с годишен обем на аграрното производство от 150 млрд. долара и 40 млрд. долара износ.