Цели 73,2% от залежите на бор в света се намират в Турция, която освен това има и 63-процентов пазарен дял в сделките с него, който намира все повече приложения, съобщава "Сабах", като цитира Министерството на енергетиката и природните ресурси на южната ни съседка.

Далеч на второ място остават Русия със 7,8% запаси и САЩ - с 6,2%.

Турция и нейната важна роля в глобалното надмощие за критични минерали

Турция и нейната важна роля в глобалното надмощие за критични минерали

Страната смята да си сътрудничи най-вече с Африка

Борът е металоид, който има свойства както на метал, така и на неметал. Той е относително рядко срещан, но има широк кръг от приложения. По-класическите са в текстилната, стъкларската и козметичната индустрия, но през последните десетилетия навлизат и много иновативни решения с борен карбид.

Борната киселина се използва за охлаждането на ядрени реактори. Други съединения с участието на бора са необходими за работата на системите за ядрено-магнитен резонанс.

"Борът е това, което наричаме "критичен елемент чудо". Материали, базирани на него като кубичния борен нитрид имат най-високата твърдост след тази на диаманта. Той е лек и има голяма устойчивост на топлина", коментира пред телевизия TRT Назух Арик от Турската агенция за изследвания в сферата на енергетиката, ядрената сфера и минералите.

В навечерието на симпозиум по темата през миналата година д-р Такахиро Кондо от Университета в Цугуба разказа и за създадения от колегите му са създали т.нар водороден борид, който може да съхранява водород. Учените работят с автомобилни производители от страната си, за да докажат практическата приложимост на новия материал.

Надеждите на Турция за 2024-а на фона на една икономика в риск

Надеждите на Турция за 2024-а на фона на една икономика в риск

Страната се надява да извлече ползите от своята нова парична политика

Южната ни съседка първоначално е произвеждала само базови пудри, но вече нейната индустрия е в състояние да произвежда и по-сложни и скъпи съединения, отбелязва TRT. Пример е трилитиевият борат, който се разработва от местна фирма с цел да се влага в батериите.

През 2022 г. Турция е изнесла борни продукти за 1 млрд. долара, като, както отбелязва медията, част от тях са намерили приложение като ракетно гориво или са били влагани в танкова броня.

В индустрията на южната ни съседка 51% от използвания бор се влага в производството на стъкло, 17% - в земеделието, 14% - в керамиката, 1% - в почистващи препарати и 17% са в други сектори, става ясно от данните на ресорното министерство.

"Световният пазар на бор и борни продукти е за около 50 млрд. долара. Смятам, че Турция има потенциала да вземе поне половината от това след по-малко от 10 години", коментира пред TRT представител на местната индустрия.