Европейският парламент "застъпва становището, че газопроводът „Южен поток" не следва да се изгражда, както и че на разположение следва да бъдат други източници на доставка".

Това е част от текста на резолюцията, която депутатите от Европейския парламент приеха в четвъртък. Тя не засяга само проекта за газопровода, а се отнася до цялостната политика на Русия спрямо „държавите от Източното партньорство, и по-специално относно дестабилизирането на Източна Украйна", като целта й беше да осъди руския натиск над Украйна.

Документът беше приет с 437 гласа за, 49 против и 85 въздържали се. Важно е да се отбележи, че той има препоръчителен характер, а не законодателен. Въпреки това той показва позициите в парламента както на европейските партии, така и на отделните евродепутати.

Така от 204 участвали депутати на дясноцентристката Европейска народна партия 202 или 98,53% подкрепиха резолюцията и двама (кипърци) се въздържаха. От 41 гласували Консерватори и реформисти 40 или 96,34% бяха за и 1 се въздържа. От 66 гласували либерали 60 бяха за, 1 против и 5 се въздържаха. От 47 гласували зелени 42 са подкрепили резолюцията, 1 е бил против и 5 са се въздържали. Най-разделена е била групата на Социалистите и демократите: От 140 гласували, 75 са били за резолюцията, 1 против и 64 са се въздържали.

Българският принос

Ако погледнем данните на VoteWatch по-отблизо, ще видим няколко интересни нюанса на гласуване, допринесени от българските евродепутати. При по-внимателен поглед се вижда, че депутатие от БСП и ДПС са гласували в разрез с избора на европейските партии, в които членуват.

Така например от петимата въздържали се от групата на либералите, трима са от ДПС - Филиз Хюсменова, Метин Казак и проф. Владко Панайотов. Другите двама българи в групата на либералите, избрани от листата на НДСВ - Станимир Илчев и Антония Първанова, са гласували съответно за резолюцията, а Първанова не е взела участие в гласуването.

По по-интересен начин е протекло гласуването в групата на социалистите и демократите. Там като единствен против резолюцията е гласувала Маруся Любчева, която замести Кристиян Вигенин в парламента от листата на БСП, след като той стана външен министър. Останалите трима - Илияна Йотова, Ивайло Калфин и Евгени Кирилов, са гласували „въздържал се".

Както в цялата група на Европейската народна партия, така и в българската група в нея няма разминаване в гласуването. Всички са подкрепили резолюцията. От българска страна това са партиите ГЕРБ и Синята коалиция (Светослав Малинов и Надежда Нейнски).