След февруари месец 2016 г. консорциумът, в който участват компаниите "Тотал", ОМВ и "Репсол", който получи разрешение за търсене и проучване на природен газ и нефт в находището "Хан Аспарух" край Варна, ще направи първи проучвателни сондажи, предаде БГНЕС.

Понастоящем компанията провежда частни търгове за избор на т.нар. сондажен кораб и на логистична база. Прозорецът за започване на първия проучвателен сондаж е между февруари и май 2016 г. Кога като дата ще стане това обаче зависи от наличността на сондата, заяви пред агенцията Васия Николовска от компанията "Тотал".

Заради постоянно понижаващите се цени на петрола на световния пазар някои от потенциалните находища за въглеводороди у нас може да не бъдат проучени в близко бъдеще, защото инвестицията в това е твърде голяма, а може и да не бъде оправдана. "Ниската цена на петрола ще откаже инвеститорите от намеренията им за рестартиране на проучванията за добив на въглеводороди от българското Черноморие", заяви от своя страна енергийният експерт Иван Хиновски.

По думите му много от инвеститорите ще се откажат от тази дейност. "В момента не е изгодно за големите компании да инвестират в проучвания за природен газ и петрол", категоричен беше той. Според Хиновски е възможно да бъдат замразени и проучванията в находищата "Силистар" и "Терес". В средата на тази година стана ясно, че американската компания "Ексон Мобайл" проявява интерес към въпросните две находища.

От компанията са разгледали възможността за участие в конкурсите за търсене и проучване за нефт и природен газ в българската част на Черно море. Какви ще бъдат намеренията им при новите условия обаче не е ясно. "Решението за продължаването на работата по находището "Хан Аспарух" за добив на нефт и природен газ изцяло зависи от концесионерите", смята енергийният анализатор Атанас Тасев.

По думите му идеалният вариант е държавата да се занимава с проучванията, но това е твърде скъпо и рисково. Ако те продължат през 2016 г. спрените в края на 2014 г. проучвания на находището, то това, според експерта, ще е сигурна индикация, че там има предварителна информация за големи находища.