33,4% от парите си средният българин плаща за данъци и като цяло - това е 1/3 от дохода, която отива за данъци, каза пред Нова телевизия финансовият министър Симеон Дянков.

"За миналата година държавата е произвела около 77 млрд. лева, а данъците са около 33 млрд. лева, това са 33,4%, което е най-ниският процент в Европа. Твърдя, че България има най-ниското данъчно бреме. Ще има възможност до края на мандата ни малко да падне и ДДС. В края на тази и началото на 2013 г. ДДС може да се промени", заяви Дянков.

За твърденията на бившия финансов министър Пламен Орешарски, че няма да имаме фискален резерв, Дянков каза, че нищо вярно няма в коментарите на Орешарски. "4,3 млрд. в момента е фискалният резерв. Ако се изчистят всички задължения на държавата, това е повече от това, което са ни оставили предното правителство.

„Парите ни за черни дни в момента са повече, отколкото те ни оставиха. 1,8 млрд. лева трябва да се дадат по падежа за изплащането на дълга. Съвпаднаха темите с падежа и Сребърния фонд. Трябва да има различни източници на финансиране за изплащането на този падеж", посочи Дянков и допълни, че едните пари за плащане на падежа ще са от държавни ценни книжа, една част от външен заем - еврооблигации.

"Чакаме да се реши гръцкият проблем. Ако сега вземем външни облигации, ще ни е по-евтино с 1,5%", обясни Дянков. Той каза, че България е единствената държава с висок кредитен рейтинг в Източна Европа.