„При обработени 95 % от вота в Гърция: 61,3% - не, 38,7 % - да.", пише в. „24 часа"
01.05 При обработени 95,3 % от гласовете на гръцкия референдум, гласовете"не" са 61,3, а "да" - 38,7%, показват резултатите на сайта на гръцкото вътрешно министерство.
23.50 - 61,46 % са гласували с "не" и 38,54% с "да" на реферундума в Гърция. Това сочат данните при обработени 89,54%, според сайта на гръцкото вътрешно министерство.
23.30 - При обработени 84, 89% от гласовете, подадени на референдума в Гърция, 61,53% са гласували с не, 38,47 - с да, сочат данните, публикувани на сайта на гръцкото вътрешно министерство. Очаква се всеки момент премиерът Алексис Ципрас да се обърне към народа, предаде Си Ен Ен.
Прочети още от в. „24 часа"

"Пенсиите изостават все повече от заплатите" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Въпреки слабото подобрение на съотношението на пенсиите спрямо заплатите в последната година парите за старост все още не могат да наваксат замразяването им в няколко поредни години. Съотношението между средната пенсия и чистата средна заплата - след данъците и удръжките за служителя - през последните четири години се е влошило, показват изчисления на "Сега" на база данните на Националния осигурителен институт. Ако през 2010 г. средно пенсионерите са получавали малко над половината от средната нетна заплата за страната - 51.5 на сто, през миналата година това съотношение е паднало до 47.8%. Тоест парите за старини са загубили около 4% от адекватността си по отношение на заплатите въпреки индексацията по швейцарското правило м.г., великденските и коледните добавки и ръста на средния осигурителен доход. Трябва да се отбележи, че все пак през 2014 г. съотношението се подобрява минимално спрямо 2013 г. - с 1.4%. То обаче не е достатъчно да обърне тенденцията на изоставане и да се стигне поне до нивото от 2010 г.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Тарикати прилапват търгове с инвалиди мюрета"
четем на първа страница във в. "Монитор"
Родни тарикати са завъртели желязна схема за прилапване на лесни пари от обществени поръчки, като използват инвалиди за своеобразна примамка. Порочната практика се разиграва благодарение на действащите от октомври миналата година нови правила, при които търговете се възлагат преференциално на фирми на хора с увреждания,
без изобщо да се поставят критерии за финансово състояние, технически възможности и квалификация. Така „изобретателни" предприемачи регистрират фирми на името на инвалиди, което им гарантира победа при търга, без значение дали имат нужните опит и кадри за съответната работа. После прибират печалбата само за себе си, а хората с увреждания, които е трябвало да бъдат стимулирани през обществените поръчки, се оказват само в ролята на „мюрета" и не получават нито лев.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Доброволна казарма отваря правителството" е заглавиe от в. "Труд"
Държавата организира това лято доброволна казарма за студенти, която завършва с истинска военна клетва, научи "Труд" от военното министерство. Занятията се провеждат във великотърносвкия Военен университет и Военноморското училище във Варна и напълно дублират наборните школи от миналото. Така всеки младеж или девойка може да усети как са набивали крак на плаца техните бащи по времето, когато службата беше задължителна за всеки българин от мъжки пол.
Миналата година са били обучени 206 студенти, като 35% от тях са девойки. Курсът е с продължителност от три седмици. Кандидатствали са 816 души, но парите от бюджета МО - 42 979 лв., са стигнали само за една четвърт. Тази година министерството е планирало да даде 50 000 лв. и да приеме 165 младежи.
Прочети още от в. "Труд"

"Решението за тока: 5% обратен ефект", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Оздравяването на енергийния сектор в България, който затъва финансово от няколко години, ще бъде отложено за следващото правителство. Вместо постепенно успокояване на сектора, каквато беше целта до момента, правителството се впуска в поредица от мерки, част от които са очевидно незаконни, а други просто глупави. Ефектът от тях ще бъде по-голямо затъване на сектора, с което правителството на ГЕРБ, Реформторския блок и Патриотичния фронт уж щеше да се бори.

За да може да отговори на натиска на едрия бизнес за намаляване на разходите по преференциалните договори на ВЕИ, заводските и топлофикационните централи, както и по дългосрочните договори с ТЕЦ "Ей И Ес Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", държавата въвежда специална вноска във Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Тя ще бъде 5% от приходите на всички производители на енергия. Събраната от него сума - 200 млн. лв. според министъра на енергетиката Теменужка Петкова (реално около 120 млн. лв. заради фиксираната възвращаемост на някой производители) ще се използва, за да се погасяват част от разходите по преференциалните и дългосрочните договори.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Голямо ОХи за Европа", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Гърция шокира Европа с "ОХи" (в превод "не") на референдума в неделя. Южните ни съседи отхвърлиха строгите мерки за икономии на кредиторите напук на всички апокалиптични сценарии от Брюксел. Към 20,30 ч процентът на гласувалите с "не" гонеше 60 на сто според преброените бюлетини. "Патриотизмът е по-важен от хляба", скандираха по улиците на Атина. "Демокрацията победи страха", обяви премиерът Ципрас. Кабинетът в Атина побърза да обяви, че Гърция остава в еврозоната и настоя за незабавни преговори с кредиторите, които да дадат резултат до 48 часа. Спешно беше поискана и финансова инжекция от Европейската централна банка.
В ЕС трескаво търсят изход от ситуацията. Утре в Париж ще се проведе извънредна среща на канцлера Ангела Меркел с френския президент Франсоа Оланд.
Атина готова веднага да поднови преговорите и бързо да постигне сделка
Прочети още от в. "Стандарт"

„Всички прихващания в КТБ може да станат невалидни", пише в. "Капитал Daily"
С решение от петък Софийският апелативен съд постанови, че началната дата на неплатежоспособността на КТБ е 20 юни 2014 г. Това означава, че всички цесии и прихващания ще бъдат по-лесно атакувани и развалени по съдебен ред. Действието ще стане по-скоро, ако никой не внесе жалба пред Върховния касационен съд. Държавата, която има най-голям интерес да получи вече даденото на гарантираните вложители, едва ли ще оспори решението, защото новата дата рязко покачва шанса нещо да бъде събрано.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Банките свалиха лихвите по кредитите до рекордни нива", пише в. "Сега"
Свитото кредитиране принуди банките да намалят лихвите по жилищните и потребителските кредити до рекордно ниски нива. След като през последните 2-3 години лихвите по заемите падаха с бавни темпове, от началото на 2015 г. намалението вече е осезаемо.

Проверка на "Сега" показа, че в момента на пазара има промоционални оферти за заеми с изключително изгодни нива. Най-ниските годишни лихви за ипотечни заеми в левове например започват от 5.3%. Няколко банки пък предлагат лихва от 5.5%. Като цяло обаче диапазонът на офертите - от малко над 5% до 8.6 - 8.7%. Все пак нивата над 7 и дори над 8% са рядкост.

Подобни са лихвите и по ипотечните кредити в евро. Най-ниските равнища започват от 5.3%, но има и драстични отклонения - в няколко трезора лихвите за покупка на имот до 10 - 12%. През май лихвите по жилищните заеми в левове паднаха до средно под 6%, сочат данните на БНБ. Средните лихви по новите ипотечни заеми в левове вече са 5.95%, а по тези в евро - 6.29%. Преди година те бяха съответно 6.65% и 7.10%.
Прочети още от в. "Сега"

"42,5 млрд. лв. достигнаха спестяванията на домакинствата" пише в. „Труд"
Спестяванията на домакинствата достигнаха внушителните 42,5 млрд. лв. през май, показват последните данни на БНБ. Само за един месец гражданите са сложили на влог нови 204 млн. лв. В общата сума са включени и депозитите на чужди граждани в банките у нас.
По всичко личи, че кризата с КТБ от миналото лято не е успяла да разклати доверието в банковата система. Въпреки това заради ниските лихви стимулите за спестяване на домакинствата намаляват. Например през 2013 г., когато доходността по депозитите беше по-висока, вложените средства от граждани в банковата система всеки месец се увеличаваха с близо 300 млн. лв.
Прочети още от в. „Труд"

"570 млн. лв. платени за строящи се аутобани", четем във в. "Монитор"
За последните 4 години са платени 570 млн. лв. за недовършени аутобани, сочат данните от сайта на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ).
От септември 2011 г. досега най-много пари са изхарчени за автомагистрала „Марица" - 276,4 милиона. За лот 1 на аутобана към Истанбул от Оризово до Димитровград са инвестирани вече около 120 млн. лв. Отсечката трябва да е готова през октомври. Справката в сайта на АПИ сочи, че най-много пари - около 46, 4 млн. лв. са били платени за лота в периода от началото на строителството до края на 2012 г. През 2013 г. за недостроената отсечка са платени почти 38,5 милиона, а през миналата - 34,3 млн. лв.. От началото на 2015 г. бенефициентът по проекта АПИ е превел на изпълнителите около 2,9 млн. лв.
Вече е пуснат лот 2 с дължина 34,2 км от Димитровград до Харманли. За отсечката са изхарчени почти 153,3 млн. лв. При строителството годината с най-много преведени пари - 43,3 милиона лв., е била миналата, сочи справка в сайта на АПИ. Седмица преди да бъде прерязана лентичката на лота държавната приемателна комисия откри отклонения от нормите за равност на три участъка. Наложи се спешно там асфалтът да бъде премахнат и положен наново.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„4 въпроса, на които референдумът не отговаря", пише в. „24 часа"
Може ли Гърция да бъде оставена да се самосрути
Pеферендумът в Гърция от 5 юли всъщност е без никакво значение - и "не", и "да" не променя нищо. Банките са затворени, Атина дължи 340 млрд. евро, икономиката ѝ е спаднала с 25% и продължава отново надолу. Дори и да не дава една лепта към кредиторите, Гърция има нужда от нови заеми, за да балансира бюджета си. Наистина Армагедон. Първият, най-спешен въпрос, който виси, а отговор няма, е:
1. Как се връща доверието на банките? Всъщност гръцките банки не са виновни, разрушено е доверието към гръцките институции, които допуснаха и не се справят със ситуацията.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"България се откачи от удавника Гърция",
пише в. "Стандарт"
Вече не Европа, а гладните хора са проблемът на Ципрас, казва Георги Ангелов
Георги Ангелов, главен икономист на "Отворено общество", коментира ситуацията в Гърция в последните часове на референдума в неделя. До момента прогнозите сочеха, че отговорът е по-скоро "не" на споразумението с кредиторите.
- Г-н Ангелов, при отговор "не" на референдума в Гърция, все пак има ли вариант да се сключи споразумение, но при по-неизгодни условия?
- При отговор "не" има няколко проблема. Единият е, че гърците не искат да изпълняват реформите, които са наложителни. Как да се сключи споразумение, след като "не" означава, че те не искат такова споразумение. Вероятността за споразумение е много малка, освен ако не падне правителството, не се проведат нови избори и не дойде нов кабинет. Отговор "не" означава и че може въобще да няма преговори, защото, докато преди една седмица си имаше споразумение, просто трябваше да се удължи, сега вече споразумение няма. Това значи, че трябва да се кандидатства, да има одобрение на техническо нива, съвет на министрите след това, парламентите на страните членки да се произнесат...Процедурата е много тежка и много сложна и при отговор "не" тя просто може да не се задвижи. Германците например казаха, че няма да започнат никакви преговори с гърците, ако няма решение на немския парламент. А немският парламент въобще няма да се занимава с Гърция, ако отговорът е "не".
Прочети още от в. "Стандарт"