Председателят на НДСВ Христина Христова излезна с официално обръщение по повод критиките на лидера на ДСБ Иван Костов за пенсионната система по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. Синият лидер заяви по време на днешните парламентарни дебати за Държавното обществено осигуряване, че пенсионната система е дерайлирала още по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски.

"Сегашната пенсионна система е плод на пенсионната реформа, стартирала през 2000 година - от вашето правителство. Днешните проблеми в системата се дължат на погрешните прогнози, които сте направили вие и вашите експерти по време на вашето управление", категорична е тя.

"Всъщност некоректността на разчетите ви си пролича още през 2003 година, когато, за да се спасят приходите в НОИ, кабинетът „Сакскобургготски" въведе задължителната регистрация на трудовите договори в НОИ. В следствие приходите на института се повишиха с 300 милиона лева годишно", отбелязва Христова.

По думите й правителството на Симеон Сакскобургготски повишило приходите в НОИ и чрез въвеждането на минималните осигурителни прагове по браншове.

Цялото изявление на Христина Христова можете да видите ТУК