Днес отбелязваме Световния ден на телекомуникациите и информационното общество, определен с резолюция на Генералната асамблея на ООН. Идеята е да се фокусира вниманието към възможностите на Интернет и други комуникационни технологии, които те предлагат на обществото и икономиката. 17 май е годишнината от подписването на първата конвенция за телеграфа и основаването на Международния съвет по телекомуникации.

Предлагаме ви визията за бъдещето на телефонията, описано от Николас Орд, директор иновации  в немската компания Gigaset, водещ световен производител на телефони.

Фиксираната телефония е мъртва - да живее фиксираната телефония

Само преди няколко години, по време на "бума" на мобилния телефон, някои предвиждаха края на стационарната телефония. И сгрешиха! Днес Gigaset, един от водещите световни производители на телефони и непрекъснато подобрява рекорди по продажби на телефония за дома. Николас Орд  вижда две причини за това - бързото развитие на технологиите при гласова телефония за дома и нуждата на хората от удобство и свободна комуникация.

Моят дом е моят замък

Ако направите обяснение в любов във влака, вие ще имате поне 30 развеселени слушатели. Реалността е, че има неща, за които не бихте говорили на публично място. В същото време комуникационното ни поведение премина през фундаментална промяна. Ежедневието е забързано,  по-голяма част от времето е отделяно за работа и имаме  все по-малко лично пространство. Телефонните разговори често са единственият  начин да организирате ежедневните си ангажименти и да бъдете в контакт със семейството и приятелите си. Когато сме в движение, обикновено използваме мобилния телефон, предимно за да прехвърляме ежедневна информация. За разлика от това, в къщи повечето хора провеждат разговори от друг вид; и за тези разговори те предпочитат максимален комфорт, лекота на употреба и разбира се - перфектно качество на звука. Днес бихте могли да прекарвате достатъчно време на телефона. "Плоските" тарифи и интернет телефонията направиха възможни дългите разговори, дори за всички членове на семейството,  когато  "плоските" тарифи са за няколко различни IP телефонни номера. Системи като Gigaset DX800A интегрират различни комуникации, като ви позволяват да използвате фиксирана, мобилна и Интернет телефония, за да изберете най-подходящата за вас.