Проектът за бюджет на НЗОК за следващата година ще бъде внесен утре в Министерския съвет за обсъждане и гласуване, като той е в размер на 3,204 млрд. лева.

Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването и член на Надзорния съвет на НЗОК Бойко Пенков след извънредното заседание на надзорния съвет, свикано от министъра на здравеопазването Петър Москов, съобщава БТА.

Дефицитът на НЗОК ще бъде 35 - 40 млн. лв., посочи Пенков. По думите му минимум 20 млн. лв. повече от прогнозираните са събрани от здравни вноски, а от отстъпки от цените на лекарствата в бюджета на НЗОК ще постъпят близо 65 млн. лв. до края на годината.
Притесненията на членовете на надзорния съвет на НЗОК, че парите няма да стигнат и поради това в бюджета на НЗОК трябваше да влязат още 130 млн. лв., отпаднаха, допълни Пенков.

Резерв в бюджета на НЗОК за следващата година ще има, като през март ще бъде разпределен, за да бъде ясно с какво разполагат лечебните заведения до края на годината, посочи Пенков.

Преди два дни Надзорният съвет на НЗОК одобри проекта за бюджет за 2016 г. да бъде 3,335 млрд. лв., като против проекта гласуваха заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев, който е и председател на надзорния съвет, както и Бойко Атанасов, изпълнителен директор на НАП.