България и Румъния са уморени от реформите, пише в своя доклад „Нации в преход 2008" американската организация „Фрийдъм хаус", която в своя сайт се обявява за независима и подкрепяща мира по света.

Според доклада страната ни заема 9-о място по демократичност сред 29 държави от Източна Европа и Централна Азия

Десета в класацията е Румъния. В документа се изтъкват все по-големи различия в нивото на демокрация между държавите от Централна Европа и тези от бившия Съветски съюз, а на Балканите е настъпила "умора от реформите", като се визират България и Румъния.

Докладът оценява 29-те държави по 7 критерия. Първа по демократичност е Словения, а последна - Туркменистан. Отчита се рязко влошаване в богатите на петрол страни, където демокрацията е направила много крачки назад. Тези заключения се отнасят главно за Русия, Азербайджан и Казахстан.

България не отбелязва напредък в сравнение с предишни години, критикуват ни експертите от организацията. Изследването отчита незначителни успехи в държавата ни в борбата срещу корупцията, и то с ниските й нива. Докладът отбелязва и липсата на промени във връзка със зависимостта на българските медии от преки икономически и непреки политически интереси.

Тази констатация в доклада на американската организация дава повод да си спомним една мисъл на известния български писател от възрожденския период Захари Стоянов, който казва, че няма независима журналистика.

Липсата на прозрачност за собствеността на медиите се отчита като голям проблем, защото не гарантира икономическа и политическа независимост. Съдържанието на повечето печатни и електронни медии е предимно комерсиално, което допринася за ниския интерес на публиката към политиката,  е записано в доклада.

В документа е засегната и темата за купуването на гласове. Санкции бяха заложени в законодателството за тези, които се занимават с подобна дейност.  Местните бизнес интереси се опитват с всички средства да контролират местните власти и местния процес на вземане на решения, което води до купуване на гласове и застрашава демократичността на изборите в страната, се казва в доклада. Последният пресен пример за купуване на гласове е от град Сандански, където се очаква съдебно решение дали местните избори там ще бъдат касирани.