„Приходите в НОИ се сгромолясват", извежда на първата си страница в. „Дневник"

Изоставането на приходите от осигуровки става застрашително. Към края на август недостигът е 237 млн. лв. от планираното в бюджета на държавното обществено осигуряване, съобщи новият управител на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков пред БНТ. Само два месеца по-рано изоставането беше със 160 млн. лв.

От Националната агенция за приходите (НАП), която отговаря за събираемостта на осигуровките, прогнозираха, че към края на годината дефицитът ще бъде около 300 млн. лв. Ако недостигът продължава да се трупа със същото темпо, тази прогноза може да се окаже твърде оптимистична. Сумата ще се натрупа към и без това огромния планиран дефицит от 1.4 млрд. лв., който ще се запълни с пари от данъци, а оттам влияе върху целия републикански бюджет.

Причините за по-малкото постъпления са намаляването на осигурените и ниските доходи, върху които се правят вноските, обясниха от НОИ. През периода януари - юни 2011 г. плащащите осигуровки за пенсия, болест, майчинство и безработица са били близо 2.7 млн. души, или с над 51 хил. по-малко спрямо същия период на миналата година.

Още от статията във в. „Дневник"

„Борисов уреди закъсал футболен клуб с държавна издръжка", пише на първа страница в. „Сега"

Държавната компания "ТЕЦ Марица-изток 2" стана собственик на 100% от акциите на футболен клуб "Берое". Сделката е благословена лично от премиера Бойко Борисов, който първи обяви новината вчера в Стара Загора. Формално решението е одобрено и от Български енергиен холдинг, който се води принципал на компанията.
Дяловете са прехвърлени безвъзмездно под формата на дарение от досегашните им владетели - сдруженията с нестопанска цел "Бизнесът за Берое" и "Национален фенклуб Берое - Стара Загора". Преговори са водени от два месеца, а са финализирани на 14 септември. Изискването било едно - клубът да има повече вземания, отколкото давания. Това е било потвърдено от одит.

Още от статията на в."Сега"

„Е.ОН продава дружествата си в България?", извежда на първа страница в."Класа"

Германската енергийна компания Е.ОН, която е мажоритарен собственик на елмрежата в Североизточна България, възнамерява да се оттегли от страната ни. Това съобщи вчера сайтът „Лайфбиз", цитирайки свои източници. Те твърдят в обясненията си за информационен меморандум, разпространяван от компанията към потенциалните купувачи. От дружеството отказаха коментар.
У нас Е.ОН притежава 59% от електроразпределителните предприятия във Варна и Горна Оряховица, 33 на сто от двете дружества се държат от държавата, а останалите 8% са собственост на Европейската банка за възстановяване и развитие. Фирмите на Е.ОН тук не са публични, но заради предстоящата приватизация на държавния дял през борсата ще станат такива, казаха от приватизационното ведомство.

Още от статията на в."Класа"

„Билетите за влак поскъпват с 5% до Коледа", четем на първа страница във в. „Монитор"

Билетите за влак ще поскъпнат с 5 на сто до Коледа. Това прогнозира Димитър Костадинов, директор маркетинг и продажби в БДЖ. Той коментира, че цените в компанията не са променяни от две години, а по закон превозвачът може да ги актуализира два пъти годишно, ако инфлацията надмине 5 на сто или горивата поскъпнат с повече от 5%. Искането на превозвача за ръст в цените бе внесено в транспортното министерство още преди началото на летния сезон и се очакваше те да се повишат през юни, но тогава компанията не получи отговор от ведомството.
Тъй като инфлацията на този етап е 1,6%, не можем да използваме това като основание за поскъпване и се позоваваме на повишената стойност на енергийните източници, обясни Костадинов. Той допълни, че превозвачът предоставя всички задължителни документи и доказателства на министерството, че е
наложително цените да се вдигнат като обаче запазването на цените за две години няма отношение към искането, защото отчетният период може да е само за срок от половин година назад. От момента, в който получим разрешение на министерството до въвеждане в действие на новите цени, ще мине около месец, прогнозира Костадинов. Според него най-вероятно е това да се случи в началото на зимните месеци, най-късно до Коледа. Отговорът на министерството трябва да бъде ясен в края на тази седмица.

Още от статията във в. „Монитор"

„Няколко идеи за промени", информира в. Дневник"

Робърт Мъндел: Глобалната икономика изисква глобална валута

Напоследък се чува идеята да се върнем към златния стандарт. Това е все едно да създадем Бретън-Уудската система отново. Само че има три обстоятелства, които пречат това да се случи. Първото е, че САЩ трябва да фиксират цената на златото в долари и тя ще бъде поне 2000 долара или дори 2500 долара за тройунция.

Второто обстоятелство е, че дори САЩ да желаят да направят това, те притежават само една четвърт от световните запаси от злато, а Европейският съюз и Швейцария заедно притежават две трети от тези запаси. Затова само Европейският съюз в момента е в състояние да фиксира цената на златото.
Третото обстоятелство е, че всичките тези държави имат огромни по размер задължения и прехвърлянето на задълженията им в злато е напълно илюзорно предложение.

Преди създаването на еврозоната доларът беше лидер в света на валутите, но след създаването на еврото вече има конкурент. По времето, когато имаше само долар, беше много лесно за държавите да поддържат фиксиран курс към него. Сега поради големите флуктуации в курса евро/долар въобще не е лесно да се поддържа фиксиран валутен курс и затова по-малките държави не са толкова доволни от фиксирането на тяхната валута към долара или еврото.

Още от статията във в.Дневник"

" Кабинетът пак се намеси в спора на "България ер"с "Алма тур", четем във в. „Сега"

България Ер", част от икономическата група на "Химимпорт", отново успя да впрегне министри от кабинета "Борисов" да посредничат в споровете й с "Алма тур". Авиокомпанията използва схемата отпреди една седмица и обяви, че анулира чартърен полет за Санкт Петербург заради неплатени самолетни билети на 173 руснаци от "Алма тур флай". Мигновено министрите Трайчо Трайков и Ивайло Московски дружно се включиха в чисто търговския спор.
Официално от ведомствата им бе съобщено, че "след продължителни разговори между представители на авиокомпанията и министерството на транспорта и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е постигнато съгласие "България ер" да допълва свободните си места в самолетите по редовни полети до Русия с туристи на "Алма тур", които все още не са превозени. От руските туристи се изисква да си закупят билети, като "България ер" обещава да ги продава на преференциална цена от по 120 евро".

Още от статията на в."Сега"


„Искров: България е пример за еврозоната ", информира в. „Монитор"

„Приемането на еврото изисква много строга фискална дисциплина. В това отношение България може да бъде един добър модел не само за страните, които искат да се присъединят, но и за страните, които са част от еврозоната". Това каза управителят на централната ни банка Иван Искров при откриване на изложбата „Еврото" в паричния салон на БНБ. На откриването присъстваше и Хосе Мануел Гонсалес-Парамо, член на изпълнителния съвет на ЕЦБ.
Искров припомни, че България неколкократно в миналото е изразявала желание да се присъедини към валутния механизъм ERM-II или т. нар. чакалня за еврото. Представители на много държави от еврозоната обаче изразявали скептицизъм. „По зла ирония на съдбата доста от тези страни сега са по-лошо финансово положение", коментира управителят на БНБ. Той обясни още, че България вдъхва спокойствие и стабилност на международните пазари и публичните ни финанси са на много добро ниво. „Още до края на годината бюджетният дефицит ще влезне в необходимите граници и ще бъде доста под 3%", увери Искров. Той подчерта още, че банковата ни система също е стабилна и банките имат висока капиталова адекватност и добра ликвидност.

Още от статията на в."Монитор"

„Мобилните разговори ще поевтиняват, но не се знае с колко", пише в. „Класа"

Цените на мобилните услуги едва ли ще паднат със същия темп, с който Комисията за регулиране на съобщенията ще намали поетапно цените за терминиране от началото на 2012 г. Източници от трите мобилни оператора потвърдиха пред „Класа", че ще има спад, но официално не се ангажираха с конкретна цифра. Според плана на КРС цените на едро ще намалеят от 13 ст. на 6.5 стотинки от 1 януари 2012 година. Предвижда се още от 1 юли тарифите да стигнат 5.5 ст., а от 1 януари 2013 г - 4.6 ст.
От „Мобилтел" посочиха, че крайните суми за плащане от потребителите ще продължат да се понижават постоянно, както и до момента се е случвало дори без регулация на цените на едро. От оператора цитираха данни на Еврокомисията, които показват, че крайните клиентски цени за 2009 г. за минута гласово повикване в мобилните мрежи у нас са били най-ниските в ЕС - 0.04 евро при средни стойности в размер на 10 евроцента. Отново според данните на „Мобилтел", през 2010 г. и първата половина на 2011 г. крайно клиентските цени при тях са запазили трайна тенденция за намаление средно с около 25% на годишна база. Заради факта, че мобилният пазар е силно конкурентен, от компанията прогнозират тенденцията да се запази. От Vivacom и Globul на този етап не дадоха конкретни данни за цените догодина.

Още от статията на в. „Класа"