Британската Lonrho ще удвои размера на планирания инвестиционен фонд в Зимбабве, за да отговори на нарасналото световно търсене, заяви ръководителят на компанията Дейвид Ленигас.

Малко история: компанията Lonrho е основана през 1909 от сливането на Лондонската и Родезийската минна компания. През втората половина на XX век тя често се появява в новините, и то не само с икономически начинания в политически деликатните зони в които добива метали, а и със серия битки за сливания и поглъщания, най-известна от които бе загубената надпревара за Harrods, купен през 1985 от Мохамед Ал-Файед.

Мултимилионерът Тайни Роуланд водеше компанията от 1962 до 1994, и поради разкритията за данъчни измами, през 1973 си спечели критиките на тогавашния британски премиер Едуард Хит, че е „неприятното и недопустимо лице на английския капитализъм". Роуланд най-накрая напусна поста си след ръкопашна схватка с директора Дитер Бок в заседателната зала на борда на директорите. Lonrho през 1998 се раздели на две акционерни дружества.

Сега компанията породи противоречиви чувства сред своите инвеститори с предложението да се подкрепи икономическото възраждане в мизерстващата африканска държава Зимбабве. Там както е известно 80% от хората са без работа, хиперинфлацията унищожи всичките спестявания, социалните безредици разпъдиха чуждите инвеститори.

Дейвид Ленигас, австралийския бизнесмен който предвижда ренесанс за бившата бизнес империя на Тайни Роуланд, не чувства нуждата да оправдава решението си.

„Визията ми е, че Lonrho ще върне на работа стотици хиляди хора в Зимбабве с прилично възнаграждение и бъдеще за техните семейства. Допреди няколко години Lonrho бяха най-големия работодател в Зимбабве и моята работа е да направя Lonrho толкова голям, колкото и преди, колкото се може по-бързо".

След намесата на Ленигас, Lonrho бързо се разрасна чрез придобивания на дялове в бизнеса с бутилирана вода, въздушно карго и икономични самолетни полети. Днес компанията ще обяви придобиването на 65% дял в най-големия IT доставчик в Мозамбик. За Ленигас, тази инвестиционна стратегия е ключова за ръста и просперитета и адекватността на случващото се в останалия свят.

И все пак начинанието в Зимбабве засега е най-рискованото. Поради това поделението LonZim ще се отдели като самостоятелен бизнес, в което ще се запази дял около 20% плюс договор за управление. Освен това, не е ясно след колко време парите ще започнат да имат възвращаемост.

Под катастрофалното управление на Робърт Мугабе, инфлацията в страната достигна 3,700 процента, а четири от пет жители на Зимбабве живеят с под $1 на ден. През 2007 се очаква БВП в страната да падне с 5%, а отрицателната тенденция да се запази в близък период.

Независимо от нечуваната криза, чуждите инвеститори вече се оглеждат за най-изгодна позиция след падането на режима на Мугабе. Ленигас твърди, че би могъл да събере много над 100 милиона паунда, но в такъв случай би му било трудно да ангажира изцяло фондовете.

Първоначално инвестицията ще се насочи предимно към недвижимите имоти. „Комерсиалната недвижима собственост е евтина като чипс, инфраструктурата в Хараре е фантастична независимо от огнените цени". „Освен това виждам голям пазар в жилищните имоти и курорти, както и ловни паркове. След като икономиката на Зимбабве се засили, а това ще стане, туризмът ще се върне. Туризмът ще е една от първите зони които ще се отворят в съживения Зимбабве".

Възраждането не е вързано в кърпа. Тази седмица правителството на Зимбабве подписа споразумение с бизнеса и групите на трудещите си, според което месечната инфлация трябва да се укроти до 25% от настоящите 100%. Но според световните наблюдатели, това ще стане само ако всички страни се придържат към условията на споразумението и не на последно място правителството.

Ако Ленигас успее с повторното навлизане на Lonrho в Зимбабве, това ще значи връщане на компанията към корените й. Lonrho: London and Rhodesia Mining and Land Company, остава местно име в Африка, а Тайни Роуланд е още на почит.