Специалният комитет на британското финансово министерство възнамерява да привлече инвестиционните банки, рейтинговите агенции и одиторските фирми за ново разследване, свързано с кредитната криза, пише The Independent.

Финансовият министър Алистър Дарлинг и без друго ще се среща с депутатската комисия в четвъртък. Изглежда ще го въртят на шиш с въпроса, защо бяха нужни четири дни, преди да се предприеме акция, която да спре паниката за теглене на влоговете от Northern Rock.

В разговори с Bank of England, с борда на Northern Rock и службата за финансови услуги FSA, депутатите подложиха на съмнение ефективността на Тристранното споразумение, което раздели отговорността за финансовата стабилност в страната между две регулативни институции и финансовото министерство. Системата бе въведена от сегашния премиер Гордън Браун през 1997, който тогава служеше като финансов министър. Де факто в първия си истински тест системата се пропука.

„Финансовият министър ще трябва да обясни, защо не се намеси по-рано и кой бе отговорен за това", казва Майкъл Фелън, главният представител на Консервативната партия във въпросната комисия.

Още преди кризата на Northern Rock, членове на комисията искаха да разпитват рейтинговите агенции и инвестиционни банки как се стигна до пазарното смущение през август. След като са идентифицирани най-важните субекти в случая Northern Rock, депутатите ще разширят разследването си и относно причините за кризата на ликвидността.

Този почин ще трае поне до края на годината и на шефовете на FSA отново може да се наложи да отговарят на въпроси, като по-рано този месец вече бяха разпитвани.

Според Филип Дюн, член на разследващата комисия, разследването трябва накрая да излезе с положителни препоръки, така че да не се случва нещо подобно в бъдеще.

Миналата седмица комисията разшири параметрите на разследването на финансовата стабилност и прозрачност към случая Northern Rock, предпазване на влоговете и общото функциониране на финансовите пазари.

На въпроси може би ще трябва да отговарят и служители от най-големите банки на Великобритания и Уолстрийт: какви са тези кредитни продукти, които те са създали, за да пробутат на инвеститорите рискови активи. Ще имат думата и академични експерти и инвеститори в подобни рискови продукти.

Служители на Northern Rock също могат да бъдат призовани отново. Дни след като се появи пред комисията за пръв път, Матю Ридли, председателят на Northern Rock, подаде оставка, като във връзка със заминаването му бонуси няма да му бъдат изплатени.