Изглежда цените на чая през тази година ще поставят вечен рекорд, коментира Financial Times. Очаква се днес Организацията за храни и селско стопанство (FAO) на ООН да направи такава прогноза за цената на ободряващата напитка. Причина за това се търси в нарушеното  производство в Кения.

През миналата година на фона на всеобщото поскъпване на храните в света, чаят по цени на едро достигна $1.95 за килограм средно за годината. Увеличението спрямо 2006 година е 6.5%. В абсолютна стойност цените са най-високите от 2002 досега.

В доклад за Глобалния форум на чая в Дубай, FAO ще публикува прогнозата си, че цените от миналата година ще бъдат надминати през тази и дори ще се стигне до рекорди. В Кения, най-големият износител на черен чай в света, доставките са спаднали с 10%, а цените вече са на ниво $2.50 за килограм заради гражданските размирици след спорното преизбиране на президента Мваи Кибаки през декември.

Цените на чая са все още по-ниски на пазарите в Шри Ланка, втори в света износител на чай, както и на други места, включително Индия и Китай.

Само че характерното за последните години свръх предлагане на чай, което държеше цените сравнително ниски, започва да се балансира заради ръста на търсенето в Китай (средно с 13% годишно), Близкия Изток и северна Африка. Изравняването на търсенето и предлагането на световния пазар на чай е индикатор за подобрения във фундаментите на пазара, казали са от FAO.

Потреблението на чай за света през 2006 г. е 3.64 млн. кг, а производството е 3.6 млн. кг.

Поскъпването на чая идва едновременно с поскъпването на какаото и кафето. Цените на какаото на зърна са най-високи от 24 години, увеличение с 45% за миналата година.

Кафето Арабика, най-качественото, миналата година достигна 10 - годишен връх при $1.6015 за фунт (или приблизително $3.45 за килограм), повишение с 36% за миналата година. Размириците в Кения засегнаха също така и пазарите на кафе, тъй като износът на съседна Уганда, най-големият износител на Африка, според Международната организация на кафето на практика са били спрени.