Google Chrome е бил водещият интернет браузър в света за един ден в неделя, оставяйки Internet Explorer на второ място, което се случва за първи път. Explorer беше най-популярният уеб браузър в света от 1999 г. насам. "Независимо че става въпрос само за един ден, това е крайъгълен камък", заяви Аодан Кълън, генерален директор на компанията Statcounter, занимаваща се с уеб мониторинг.

Chrome обаче не успял да задържи преднината си, показват данните на компанията. От тази седмица Explorer отново е на първо място. Популярността на Chrome обичайно нараства през уикендите, благодарение на потребителите у дома, които предпочитат браузъра на Google пред този на Microsoft. През седмицата, когато повечето потребители отварят браузъри от корпоративни компютри, популярността на Explorer нараства.

"Предстои да видим дали Chrome ще успее да вземе преднина във войната на браузърите в дългосрочен план, но тенденцията към използването му през уикендите не може да се отрече. През уикендите, когато хората са свободни да избират какъв браузър да използват, мнозина избират Chrome пред Internet Explorer", казва Аодан Кълън, цитиран от БГНЕС.

Една версия на Chrome - Chrome 15, вече е най-популярният браузър в света, сочат данни на Statcounter от 15 декември. Но като цяло всички версии на Internet Explorer все още изпреварват Google Chrome. Данните на Statcounter показват, че Chrome е бил най-предпочитаният браузър в Индия, Русия и Бразилия, които са допринесли за превръщането му в браузър номер едно в неделя в световен план.