Защита срещу хакери, ботове, манипулации и измами в онлайн игри - това са само част от благородните обещания зад нов стандарт на Google, който фундаментално ще промени отношенията между интернет потребителите и уеб сайтовете, които те посещават.

Web Environment Integrity (WEI) ще дава възможност "неблагонадеждните" въобще да не стигат до онлайн съдържанието, което са поискали. Звучи добре до момента, в който не забележим, че Google нямат много ясна дефиниция за неблагонадеждност и това може да значи всичко - от наистина криминална активност до използването на софтуер за блокиране на реклами или на алтернативен уеб браузър, който не изпраща на онлайн гиганта изобилно количество потребителска информация.

Германия наложи рекордна глоба на YouTube заради цензура

Германия наложи рекордна глоба на YouTube заради цензура

Платформата ще трябва да плати 100 хил. евро

След WEI интернет няма да е за всички, а само за "избрани".

Детайли: Web Environment Integrity въвежда трета страна в отношенията "потребител - сайт". Нека го отиграем със ситуация, в която искате да стигнете до сайта Х:

  • Отваряте вашия уеб браузър (Google меко казано нямат против това да бъде техният Chrome) и пишете неговия адрес. През частите от секундата преди появата на съдържанието му на екрана се задейства сложен процес;
  • Сайтът иска от браузъра доказателство от трета страна за легитимността на системата - посочва и от кой оператор може да се получи то (Google любезно ще предложат сложната инфраструктура да се поеме от тях, макар на теория да е възможно да се прави и от друг);
  • Браузърът се свързва с тази трета страна, която извършва проверка на определени параметри от системата на хардуерно и софтуерно равнище и връща "доказателство", че не е засечена манипулация;
  • След получаване на доказателството, сайтът може да поиска директно от третата страна допълнителна информация;
  • Ако всичко е наред, потребителят получава достъп до съдържанието, което иска да види.

От екипа на Google признават, че разработката им стъпва на по-ранни подобни механизми, като например този, заради който активирането на root достъп (с цел например изчистване на устройството от безполезни вградени приложения) или подмяната на системния софтуер с друг (заради по-добра оптимизация или продължаваща поддръжка за по-стари модели) има огромен шанс да лиши вашия Android смартфон от достъп до приложения като тези на банките или Netflix.

Новият AI бот Google Bard вече е достъпен у нас, но по-добре да не беше

Новият AI бот Google Bard вече е достъпен у нас, но по-добре да не беше

По-слаб ли е той от конкурентите си? Проверихме - ето резултатите

От друга страна: Mozilla - компанията зад браузъра Firefox, е на мнение, че идеята на Google се разминава с принципите на отворения интернет, защото ограничава правото на избор на потребителите, а освен това потенциално ще затрудни достъпа до Мрежата за хора с увреждания, ще блокира алтернативните търсачки и ще затрудни автоматичното тестване на нови уеб приложения.

От екипа на друг конкурент на Chrome - Vivaldi, също се обявиха остро против. Според тях има голям риск Apple, Microsoft и Google да получат властта еднолично да определят какво ще работи на контролираните от тях операционни системи и какво - не.

Не е ясно и какво ще правят потребителите, които, например, не могат да си позволят нов компютър и затова използват по-стари софтуер и хардуер.

Социален контрол: Шпионирането в китайски стил пусна корен в...Сърбия

Социален контрол: Шпионирането в китайски стил пусна корен в съседна на България страна

Подкопаване на гражданските права и свободи?

Разработчикът на приложения за Apple устройства с премахнати блокировки Джей Фрийман коментира пред The Register, че WEI е "една от най-големите атаки не просто срещу отворения интернет, но и срещу базисната свобода да използваш компютър с общо предназначение".

Причината - в един момент не само браузърите, но и операционните системи ще бъдат разделени на "надеждни" и "неблагонадеждни". Ето в прав текст как четирима служители на Google описват една от причините за WEI: "Потребителите обичат да посещават сайтове, които са скъпи за създаване и поддръжка. Често искат или могат да правят това без да плащат директно. Тези сайтове се издържат от реклами, но рекламодателите могат да си позволят да плащат само за реклами, които са пред очите на хора".

Случайно, разбира се, основният бизнес на Google е именно онлайн рекламата. Тя е тясно интегрирана в другите ѝ топ активи - най-популярната операционна система, най-популярният браузър и някои от най-посещаваните сайтове в света.

Какво следва: След вълна от негативни реакции, коментарите по основния документ за WEI бяха ограничени. От Google твърдят, че целта им не е да ограничат работата на допълнителните приставки на браузърите или да дават възможност на верифициращата трета страна да следи онлайн поведението на потребителите и не желаят да превръщат WEI в условие за това потребителите да бъдат онлайн.

В сегашния си много общ вид, обаче, стандартът безпроблемно позволява всяко едно от тези три неща.

Компанията е на позицията, че тепърва в рамките на дискусии ще се коментират отделните възникнали проблеми.

Още нещо: Макар WEI официално да е в начален етап на разработка, читатели на Money.bg виждат през последните седмици сходно с описаното поведение на някои от сайтовете от мрежата на Google - внезапно те спират достъпа на потребители заради засечена "злонамерена активност".

Така те трябва да минат през всички неприятни стъпки по възстановяване на профила като след кибератака, включително - създаване на нова парола.

Във известните ни до момента случаи става дума за "чисти" системи без вируси в тях (доказано от две водещи антивирусни програми), но с неактивирани Windows 11 операционни системи и с инсталирана добавка за спиране на рекламите в Chrome.

Дали това е просто съвпадение, не е ясно.