Федералният резерв на САЩ вероятно ще започне да понижава лихвеното си ниво в началото на следващата 2007 г. Причината за това евентуално първо понижение, ще е отслабващия икономически ръст и стабилизиращата се инфлация.

От най-голямата американска банка по активи Citigroup Inc. прогнозираха, че ФEД ще запази лихвата си на ниво 5.25% поне до средата на юни месец 2007 г. В момента обаче прогнозите се променят, като очакванията са за редуциране на лихвата с 25 базисни пункта до март месец, като след това нивото 5.00% ще се запази до септември.

Засилващите се сигнали за икономически спад в развитието на Америка, накараха американските дългови книжа да направят шеметно рали през последните три месеца. На заседанието си на 8 август тази година, ФЕД приключи рестриктивната си политика по отношение на лихвата, която продължи повече от 2 години.

В момента американската икономика е в най-интензивната си фаза на спад, главно повлияно от слабото представяне на сектора не недвижими имоти. Слабото търсене на жилища обаче ще редуцира инфлационния натиск достатъчно, за да се намали лихвеното ниво в началото на следващата година.

От Citigroup също така ревизираха прогнозите си за доходността по 10-годишните американски облигации до средно 4.6% през първото тримесечие на 2007 г. от предварително обявените 4.9%. Доходността на 10-годишните дългови книжа в момента е 4.62%, съвсем слабо променено от вчерашното ниво при затваряне.

 БВП на САЩ за второто тримесечие се понижи до 2.6%, от предварително очакваното 2.9%. Това е с около три процентни пункта под икономическия ръст през първите три месеца на годината. Жилищното строителство понижава развитието си в трето поред тримесечие, като отне още 0.72 процентни пункта от общия си дял в икономиката.