Най-бързото и просто решение на проблема с дълговете на столичната Топлофикация е Столичната община да вдигне капитала на дружеството със 70 млн. лв. като държавата ще намали своя дял в собствеността. Това каза на пресконференция днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, съобщи БТА.

Осигуряването на ресурс за населението на София трябва да бъде проблем на властта в София, отбеляза министърът. Той посочи, че преходният остатък на Софийска община за миналата година е 120 млн. лв. Димитров каза, че в момента ситуацията е доста сложна, защото много от хората, които са задлъжнели на топлофикация са заможни, но просто не си плащат.

Списъкът с некоректните платци на "Топлофикация София" съдържа общински съветници, депутати, хора от издателския бизнес, тази ситуация е ненормална, коментира Димитров. Той се обърна към медиите с апел да помогнат да се видят и тези хора, а не само да се показват ощетени от Топлофикация граждани.

Според Димитров дружеството трябва да работи на същия принцип, на който и "Булгаргаз" работи с руската компания "Газпром". Даваш пари и получаваш газ, посочи министърът, цитиран от БНР.

През 1994 г. топлофикационната мрежа на София, изградена с пари на българските данъкоплатци, е подарена сто процента на Столична община, посочи министър Димитров. Три години по-късно заради дълг от 42 млн. лв., държавата получава собственост върху столичната Топлофикация в размер на 42 процента, като отново българският данъкоплатец поема неплащането на гражданите на София, добави той.

В момента задълженията на "Топлофикация София" са 200 млн. лв. Разбирате, че досега държавата играе ролята на Дядо Мраз, но за гражданите на София, а останалите граждани на България естествено задават въпроса какво се случва и как се случва, заяви министърът.

Петър Димитров обяви, че на голяма част от длъжниците сметките са за над 15 хил. лв. Не можем да фалираме "Топлофикация София" и "Булгаргаз" заради хора, които не си плащат, каза той.

Съществуват няколко възможности за излизане от кризата като едната е да бъде спряно газоподаването към "Топлофикация София", за да няма индивидуални оплаквания, смятам обаче, че е по-ефективно друго, заяви Димитров. Той посочи, че вчера трябваше да бъде спряна топлата вода на 98 сгради в София, а до обяд те са останали 38, което означава, че мерките, предприети от Топлофикация дават резултат.

Димитров отбеляза, че досега спирането на топлата вода е само там, където процентът на неплатилите в една сграда, е 90. Посочете ми пазарна структура, в която 90 на сто от стоките или услугите не се плащат, каза министърът. Трябва да сме консолидирани като общество, потреблението на енергия е колективен акт и би трябвало да се носи колективна отговорност, добави Димитров.

Той поясни, че това е и причината за стартиране на промени в законите и вече действат няколко работни групи, както на Топлофикация, така и на Министерството на икономиката и енергетиката. Проведена е и среща с ДКЕВР. Димитров каза, че промените ще са за разкъсване на порочния кръг Топлофикация да доставя топлина до входа на съответната абонатна станция, а да й се търси отговорност за начина, по който се разпределя топлото между отделните домакинства и за неплащането на клиентите.

И по сега действащия Закон за етажната собственост трябва да има юридически субект, който да поема отговорностите и да плаща, заяви още министърът. По повод възможностите "Булгаргаз" да не може да се разплати със своя доставчик и страната да бъде изправена пред газова криза министър Петър Димитров каза, че енергийната система сигурно ще издържи, ако се стигне до прекъсване работата на топлофикационните дружества, поради липса на доставки на газ, но че това ще бъде много скъпо упражнение за българската икономика.