Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще разгледа на открито заседание искането на „Булгаргаз" за поскъпване на природния газ с 36,5 на сто от първи октомври. От енергийния регулатор вече обявиха предложението си синьото гориво да поскъпне с 28,8 процента, съобщава Дарик.

За пръв път тази година исканото от газовия доставчик „Булгаргаз" драстично поскъпване на природния газ може да се осъществи, ако за четвъртото тримесечие на годината ДКЕВР одобри ръст в цената на газа с 28,8 %.

От „Булгаргаз" поискаха синьото гориво да повиши цената си от първи октомври с 36,5 на сто, като се аргументираха с увеличените си разходи заради по-скъпите алтернативни горива на световните пазари.

Тази година енергийният регулатор е повишил цената на газа с 10 на сто за първото тримесечие, с 13,2 % за второто и едва с 5,6 на сто за третото тримесечие на 2008. Така ако комисията реши природния газ да поскъпне с 28,8 % за последния тримесечен период на годината 1000 куб. метра от него ще струват 560,14 лева.

Това е най-голямото увеличение след промените в договорите за доставки и транзит с "Газпром" от преди година и с натрупване за 2008г. ще достигне 68.5%.

Припомняме, срещу драстичното поскъпване на природния газ вече се обявиха от конфедерацията на работодателите и индустриалците, според които чрез по-скъпия газ за големите потребители се субсидират изпадналите в криза топлофикационни дружества и металургичния комбинат „Кремиковци".

От КНСБ пък припомниха, че шоковото поскъпване на синьото гориво ще доведе и до сериозно увеличение на цената за парно отопление.

Припомняме, общинските съветници от БСП в СОС ще се срещнат по тяхна молба с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Тема на разговора ще бъде състоянието на „Топлофикация-София" и вариантите да не бъде спряно парното на софиянци.

Междувременно Тодор Кузманов, председател на Асоциацията на топлинните счетоводители, заяви пред БНТ, че няма картелно споразумение между топлинните счетоводители и не се страхува от глоби. „Всички проверки доказват, че спазваме законите на държавата".

Според него АТС няма за цел да улеснява картелни споразумения между топлинните счетоводители. Цената, която „Топлофикация" заплаща за дейността на фирмите е договорена отделно и тя не е известна на АТС.

Таксата за обслужване се определя от „Топлофикация" и зависи от броя уреди, които се обслужват в едно жилище, обясни още Кузманов. Разликите идват от фирмите топлинни счетоводители, които са предлагали различен пакет услуги. Затова за някои потребители цените сега са по-високи, а за други са по-ниски.

Практиката собствениците в цялата сграда да бъдат един абонат съществува в цяла Европа, поясни Кузманов. Топлофикационните дружества в европейската зона не се занимават с разпределение на енергия и събиране на пари от отделните жилища.

Той каза още, че има европейска директива, според която потребителите ще плащат само реално потребената енергия. Това означава, че ще можем да се отказваме от топлинното счетоводство, допълни Тодор Кузманов.