На официална церемония на 15 декември 2006 г. Е.ОН България откри нова подстанция в град Бяла в присъствието на представители на местната власт, бизнеса и медиите.

Инвестициите за изграждането на подстанция "Бяла" възлизат на близо 6 млн. лева, съобщиха от компанията.

Това е втория голям инвестиционен проект на Е.ОН България в региона на Черноморието в рамките на една година, след пускането в експ-лоатация през месец юли 2006 г. на подстанция "Траката" във Варна. Компанията, мажоритарен собственик на "ЕРД Варна" и "ЕРД Горна Оряховица" е първият и единствен засега частен инвеститор в електро-разпределителни дружества в България, който строи нови подстанции в страната.

Общата стойност на инвестициите в двете нови подстанции и прилежаща към тях разпределителна мрежа e над 13 млн. лева.

„Ползата за нашите клиенти в диаметър от 15 км ще бъде значителна" - заяви Райнхард Ашендорф - член на Управителния съвет на Е.ОН България.
Пускането в експлоатация на подстанция „Бяла" означава допълнителни възможности за присъединяване на нови промишлени и битови потребители, подобряване на качеството и сигурността на елек-трозахранването", допълни още той.

Подстанция "Бяла" ще доставя допълнителни 25 000 кВтч електроенергия в района.

Новата подстанция, чийто изпълнител е "Сименс" ЕООД, е компактна, модулна, с открита разпределителна уредба 110 кV. При изграждането й са използвани най-новата генерация оборудване, а на базата на редица уникални инженерни решения, тя е разположена на площ, по-малка от 1 дка.

Мажоритарният собственик на "ЕРД Варна" и "ЕРД Горна Оряховица" е стартирал изграждането на трета подстанция в Североизточна България. Подстанция „Слатина" 2 х 40 MVA ще осигури захранване в района на индустриална зона гр. Русе.

За 2007 г. и 2008 г. компанията е планирала да започне изграждането на подстанция „Топола" на 50 км северно от Варна и подстанция в град Велико Търново.

Общо двете предприятия имат годишни продажби на електроенергия от близо 4.9 млрд. кВтч, снабдяват повече от 1.1 млн. клиенти и поддържат около 40 000 км електроснабдителна мрежа.