Една трета от руските банки могат да се лишат от лиценз. Това се опитва да постигне централната банка на Русия, готвеща поправка в Закона за банките и банковата дейност, която предвижда повишаване на капитала на кредитните организации, пише „Комерсант".

Намерението на централната финансова институция да завиши изискванията за капитала на действащите кредитни организации бе огласено от първия заместник-председател на банката Генадий Меликян.

Тя вече подготвя поправка, която ще изисква размера на минималния капитал на ниво от 5 милиона евро. Съгласно оценките на Меликян, това ще съкрати с 400 общо 1 125 функциониращите в момента банки.

Това не е първия опит на централната банка в страната да намали броя на участниците на пазара. Преди година и половина бе внесена поправка в законодателството, задължаваща банките, които започват работа на руския пазар, да имат минимален капитал от 5 милиона евро.

Но тогава банкерите убедиха регулатора да не придава на закона обратна сила. Разпространявайки изискването за минимален капитал на вече съществуващите банки, централната банка не крие намерението си да очисти пазара от съмнителни играчи. Меликян не изключи, че въвеждането на новите изисквания може да стане постепенно.

С новите условия централната банка не крие намеренията си да изчисти пазара от съмнителни играчи. Има хора, които провеждат съмнителни операции, заяви Меликян. Той допуска, че може да въведен срок, в който трезорите трябва да достигнат необходимото ниво на капитала. Например 1 януари - капитал от 3 милиона евро, към 1 януари 2012 година - до 5 милиона евро.

Банкери смятат, че новите регулации ще бъдат ефективни само в борбата с банките, които са създадени за легализация на доходи, придобити от престъпна дейност.