Енергийният пазар през 2007 г. е отчел ръст с близо 100% спрямо 2006 г. Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев на Десетия икономически форум за Югоизточна Европа, предаде агенция "Фокус".

Значително се е увеличило количеството на сделките на свободния пазар. Общото количество енергия на свободния пазар през 2007 г. е било 7.5 млн. мегаватчаса, заявената от защитени потребители енергия - 3.6 млн. мегаватчаса.

Проблем пред пазара в условията на свободна конкуренция са значителните по размер квоти, определени от енергийния регулатор за т.нар. защитени потребители, посочи той.

Заместник-министърът каза, че в момента част от българския енергиен пазар продължава да бъде регулирана с цел осигуряване на социална приемливост на цените, но индустрията трябва да се подготвя за момента на дерегулация.

По думите му има необходимост създаването на енергийна борса да стане в най-кратки срокове.

Повечето големи европейски енергийни компании правят опити за придобиване на активи по цялата верига на производство на електроенергия, в този смисъл консолидацията на енергийния сектор е нормална европейска практика, заяви Куюмджиев.

България продължава да бъде нетен износител на електрическа енергия. Цялостната тенденция за транзит на електроенергия е в посока на юг и на запад от нас, където има най-голяма липса.