Европейския банков съюз не трябва са покрива настоящите дългове, заяви шефът на Бундесбанк - Вейдман (визирайки решението на фин.министри на Германия, Холандия и Финландия от по-рано тази седмица, ESM фонда да може директно да капитализира/финансира закъсали банки в Еврозоната след формирането на Единния европейския банков надзор, но само ще се отнася за бъдещи техни дългове, а настоящите им дългове да останат проблем за решаване на съответните правителства).

Според Вейдман е необходимо достатъчно време за подготовката на този Европейски банков съюз (Европейския общо банков регулатор/надзор). Той посочи, че Централните банки не трябва да се занимават с фискални задачи (да финансират директно държавни дългове), тъй като трябва да се гарантира, че хората няма да загубят доверието в тях.

Вейдман подчерта, че Бундесбанк "фундаментално приветства създаването на Европейския банков регулатор" и че Европейския банков съюз може да бъде "важен градивен блок" за стабилен Единен валутен съюз. Той обаче подчерта, че създаването на Банковия съюз ще отнеме време.

Според шефът на Бундесбанк, ще бъде „трудно" за ЕЦБ да раздели своята парична политика от банковия надзор,ако тя стане Единния европейския банков регулатор.