Стартира търговията с книжата на Фонд за енергетика и енергийни икономии - ФЕЕИ АДСИЦ на фондовата борса у нас, съобщиха от PR отдела на Енемона АД.

БФБ регистрира акциите на Фонд за енергетика и енергийни икономии - ФЕЕИ АДСИЦ. Емисията на фонда е от 650 хил. лева, с номинална стойност на една акция 1 лв. Емисията, която се търгува от 17.10.2006 г., е резултат от първоначалното увеличение на капитала на дружеството със 150 хил. лв.

ФЕЕИ АДСИЦ е първият фонд в България, който инвестира в секюритизация на вземания по договори за енергийна ефективност. Фондът влага набраните средства в ЕСКО договори - договори с гарантиран резултат.
При този вид договаряне фирмата инвестира изцяло средства за извършване на енергийно саниране на сгради, в промишлеността и инфраструктурата, а вложените средства се изплащат от достигнатите икономии на електро и топло енергия.

Учредители на ФЕЕИ АДСИЦ са "Енемона" АД - 70% от капитала и "Екоинвест холдинг" - 30%.

Срокът на вземанията на ФЕЕИ АДСИЦ е между 3 и 7 години, като е възможно да има и краткосрочни вземания, за да се осигури по-добра ликвидност на дружеството.

До края на годината дружеството предвижда емитиране на облигационна емисия в размер на 3 млн. евро.
През следващата година фондът предвижда ново увеличение на капитала в размер на един милион лева и реализиране на нова облигационна емисия в минимален размер по разчети - 5 млн. евро.