Глобалната финансова криза направи черна и работата на икономическите специалисти. Малцина се осмеляват да дават прогнози, още повече, че много от предвижданията през последните години се оказаха неточни.

Всяка година се издават икономически прогнози: в Германия - от министерството на икономиката, от банки и специализирани институти. Само че през последните няколко години предвижданията на специалистите често бяха сбъркани.

Що се отнася до Експертния съвет на правителството, проблемът е, че експертите се събират много нередовно и не могат да реагират своевременно на непредвидими събития - обяснява Щефан Остерло от Центъра за европейски икономически изследвания в Манхайм:

"Проблемът не е в това, че прогнозата може да се даде твърде рано, а че човек винаги трябва да бъде готов да коригира становището си, ако се променят условията. С други думи, прогностиците трябва да бъдат готови да ревизират прогнозите си, ако се очертае ново развитие. Така постъпват например банките, които редовно преработват предвижданията си, понякога дори ежемесечно, което им позволява по-точно да улавят промените."

Така например почти всички експерти подцениха силния икономически подем в Германия, който започна през 2006 и чието отражение се долавя и до днес на пазара на работната сила:

"Най-вероятно в този случай от главно значение бяха колебанията по отношение на програмата на голямата коалиция в Берлин. Освен това напоследък икономистите клонят все повече към по-песимистични прогнози, тъй като оптимистичните им предвиждания често се оказваха неточни."