Франция и Германия започнаха открит сблъсък относно контрола над монетарната политика в Еврозоната, защитавайки твърде различни гледни точки относно нарастващата заплаха от инфлация, коментира като трета страна британският Daily Telegraph.

В безпрецедентен спор, главите на Бундесбанк и на Френската банка се противопоставиха един на друг в публичното пространство, изявявайки цепнатината между европейския Север и Юг.

Диспутът идва във време, когато президентът Никола Саркози поема делата на Франция с амбицията да подреже крилата на Европейската централна банка и да създаде съюз на сходно-мислещи европейски лидери, които да се погрижат за политиката на валутния курс: да се преустанови ръста на евро спрямо йената, юана и долара.

ЕЦБ почти със сигурност ще вдигне лихвите до 4% през юни. Ябълката на раздора е какво ще се случи след това.

„Твърде рано е да сигнализираме отказа си от повече монетарни стимули. Ясно е, че натискът на инфлацията в страните се е вдигнал", казва Аксел Вебер, агресивният лидер на Bundesbank.

Вебер е разтревожен от ръста на паричното предлагане - агрегатът М3 се е вдигнал с 10.9% през март, което е най-голямото нарастване в региона за почти четвърт век. По-малко следеният агрегат M2-M3 се е качил с 19.8% - анатема за монетарните ястреби във Франкфурт.

Няколко часа по-късно коментарите на германеца бяха основно оспорени от Кристиан Ноер, шефът на френската банка. „Няма основания за грижи, че инфлацията ще ни се изплъзне. Рискът не е нараснал", казал е той, показвайки раздразнение.

Джулиан Калоу, икономист за Еврозоната за Barclays Capital, казва, че Бундесбанк и северните партньори се опитват да завържат ръцете на ЕЦБ, създавайки пазарни очаквания за по-високи лихви, на които очаквания ще стане невъзможно да се устои.

Разделението север-юг е отражение на възхода на „Тевтонския тигър", който печели пазари в Азия и Източна Европа, а болнавата Франция остава назад. Силното евро бавно задушава френските износители. Рено обяви за спад на продажбите си през април от 10.5%.

В Германия нещата са различни. Профсъюзът на автомобилостроителите IG Metall съвсем наскоро спечели увеличение на заплатите от 4.1%. „Книгите за поръчки са пълни, печалбите скачат, така че те не могат повече да пробутват на работниците  евтини заплатки", казва профсъюзният бос Юргенс Петерс, улавяйки новото войнствено настроение при туширана безработица.

Останалите Средиземноморски държави са дори и зад Франция. Италианският премиер Романо Проди каза: „Притеснен съм от безспирния ръст на евро. Стигнахме точка, в която това стана наистина тежък товар".