Малко са онези европейци, които осъзнават, че вчерашната смърт на диктатора Сапармурат Ниязов президент на централно-азиатската държава Туркменистан, поставя енергийната сигурност на Стария континент на карта.

Руският държавен газов монополист Газпром, придоби изключителна зависимост от евтин туркменски газ, с който попълваше недостига си и го препродаваше на много по-висока цена в Западна Европа.

Както руската агенция MosNews беше съобщила почти година по-рано, Руският газов гигант беше прекратил доставката на газ за Украйна заради ценови спор. Това обаче създаде и проблеми за редовността на доставките към Европа по тръбопровода, който преминава транзитно през Украйна. Проблемът беше разрешен именно чрез евтин туркменски газ, като по този начин двете страни се договориха за цена на газа доста под първоначално исканата от Москва.

Енергийни анализатори предупредиха, че при евентуална политическа нестабилност в Туркменистан и спад на доставките на газ за Русия, може да постави Газпром в неудобна позиция. Газовият монополист дори може да бъде принуден да „отреже" част от клиентите си, поради недостиг на суровина. Естествено, втората негативна последица ще бъде нов ценови проблем с Украйна, която тази есен се съгласи да плаща руския газ с 40% по-висока цена от следващата година.

Говорител на украинската държавна компания „Нафтогаз" е заявил, че силно се надява да няма нарушаване на газовите доставки особено през започналия вече зимен период. Той допълни, че неочакваната смърт на Ниязов е поставила много неизвестни в енергийните взаимоотношения с Русия. „Много малко хора могат да кажат какво със сигурност се случва в момента в туркменската столица Ашхабад", заключи той. За щастие икономиката на Туркменистан е толкова зависима от енергийния износ, че е малко вероятно да „врътнат кранчето" на собствените си валутни приходи.                               

Договорът между Туркменистан и Газпром за доставки на газ в периода 2007-2009 г. е в размер на 50 млрд. куб. метра годишно на цена от $100 за хиляда куб. метра. За периода януари-май 2006 г., Туркменистан е направил търговски оборот от $3.7 млрд., като има положително търговско салдо от $1.1 млрд., като делът от търговията с Русия представлява 50% от целия стокооборот. Продажбата на газ, нефт и преработени петролни продукти съставлява около 80% от целия износ на Туркменистан.

В зависимост от това какъв режим дойде на власт в Туркменистан, Газпром може да се окаже в неприятното положение да се конкурира (пазарно) за туркменския газ с други страни, особено с Китай. Сапамурат Ниязов приживе беше изправил на нокти руския газов монополист, тъй като подписа договор за доставка на 30 млрд. кубически метра газ годишно именно към Китай, но на по-изгодна за страната цена.