Наддаването за холандската банка ABN-Amro причини шокови вълни в ... Германия. Най-голямата икономика на Европа, възстановила се напълно в следствие динамиката в компании производителки от световна класа, е възпирана от липсата на банки с глобален обхват. Анализатори цитирани от Guardian предвиждат, че една или повече от германските банки могат скоро да станат обект на враждебно поглъщане.

По-рано през месеца акциите на Commerzbank (оценявана около €24 млрд.) пламнаха в следствие на пазарни слухове, че американския гигант Citigroup е възможен хищник. От Allianz пък, застрахователната компания със €73 млрд. капитализация, която държи и Dresdner Bank, излязоха коментари, че за Dresdner ще се търси или сливане с друга банка, или отделяне от холдинга.

Германските банки могат да станат цели на враждебни поглъщания, тъй като ролята им в европейската консолидация е пасивна. За сметка на това, италианските банки се противопоставят на настъпването на чужди конкуренти на банковия пазар в страната, активни са в чужбина, а Unicredito, които взеха баварската Hypovereinsbank, погълнаха и Capitalia. Това е предупредителен сигнал за Берлин и Франкфурт.

Съдбата на Deutsche Bank е тази която действително привлича вниманието. Тя иска да увеличи присъствието си във ФРГ чрез поглъщане на няколко грижливо пазени спестовни банки. Някога това бе най-голямата банка в света, но след продажбата на Bankers' Trust сега тя заема 23 място. Ръководителят й, швейцарецът Джозеф Акерман, е заложил най-много на разположеното в Лондон поделение за инвестиционно банкиране, което трябва да го изведе до целева печалба 25% преди данъците.

Волфганг Каден, бивш редактор на Spiegel, отправя остри критики за  „дълбокия и абсурден провинциализъм" и неумението на германските банки да се подготвят за глобализацията, подклаждано от съпротивата на политическата класа към поглъщания изобщо. Банките, които някога с техните крос-холдинги контролираха индустриалните групи, сега са изтикани настрани от момчетата от частните инвестиционни фондове и големите американски търговски домове. Ако осемте Ландесбанки се слеят, казва Каден, те ще влязат в световната надпревара с активи от €1,3 трилиона.

Германците загрижено гледат и към развоя на събитията във Франция, където шефът на Société Générale Даниел Бутон е възложил на съветници проучване възможностите за сливане с BNP Paribas, което би довело до група с €145 млрд.

На съобщението ръководителят на BNP иронично е отвърнал, че опитите да се играе ръгби с тенис ракети не са убедителни (BNP спонсорира „Ролан Гарос", а SocGen световната купа по ръгби).