Интервю с АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ, ГЛАВЕН МЕНИДЖЪР НА КОРПОРАЦИЯ РАЗВИТИЕ: Има бум в износа на текстил

ГОСПОДИН АЛЕКСАНДРОВ, ПОВЕЧЕТО ВИ ИНДУСТРИАЛНИ ПРЕДПРИЯТИЯ СА ОТ ТЕКСТИЛНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ. КАК ОЦЕНЯВАТЕ РАЗВИТИЕТО НА ТОЗИ БРАНШ У НАС?
- В момента се наблюдава бум в този традиционен за страната ни отрасъл. Текстилното и шивашкото производство бяха силно развити и окрупнени по време на плановата икономика, когато предприятията работеха основно за руския пазар. След началото на реформите немалка част от тях сравнително бързо и почти сами, без големи инвестиции, успяха да се преориентират от руския към европейския пазар. Това важи и за нашите текстилни фабрики. Вече от няколко години българските платове и дрехи присъстват на западните пазари. Бумът се очерта в последните години, когато износът на текстил нараства с около 25% годишно. През миналата година ръстът на продажбите за външните пазари е над 27%. Така текстилната промишленост се превърна във водещ сегмент от износа на страната. Някои чуждестранни фирми, които досега само поръчваха продукция в България, вече започват да мислят и за организиране на свое производство тук. Такъв е случаят и с Ти Ей Си Еволюсион Булгари и договорът за съвместна дейност в едно от предприятията ни - Алена Р в Първомай. Първоначално френските ни партньори няма да придобият дялово участие, но ще се ангажират с твърди поръчки на месец, ще въведат френска организация в предприятието ни в Първомай. Ще има няколко френски мениджъри, френски техници, които ще въведат френските модели и начин на производство.

КАК ФИНАНСИРА КОРПОРАЦИЯ РАЗВИТИЕ ДРУЖЕСТВАТА, В КОИТО ИМА МАЖОРИТАРНО И КОНТРОЛНО УЧАСТИЕ?
- Преди всичко с оборотен капитал. Нямаме проблеми с получаването на краткосрочни кредити от българските банки. Ползвали сме около 500 000 EUR заеми за оборотен капитал. Заедно с предоставените собствени средства сме осигурили на нашите предприятия оборотно финансиране за около 1 млн. EUR. Не така стоят нещата с дългосрочните кредити, които все още се отпускат много трудно у нас. Те са основният проблем. Финансирането на инвестиции досега идваше главно от собствени средства на Корпорация Развитие. Затова взехме решение за подготовката на облигационен заем за един милион лева, който ще бъде публичен, и ще внесем проспект в Държавната комисия по ценните книжа. Набраният паричен ресурс ще вложим в дългосрочни проекти в предприятията от портфейла ни. Става въпрос най-вече за енергийни проекти и обновяване на машинния парк.