Йената поскъпна до четири месечен връх спрямо долара и евро, тъй като разширяващите се загуби на кредитния пазар принудиха инвеститорите да се освобождават от всиоколихвени активи, финансирани с кредити в Япония.

Йената поскъпна спрямо 16те най-активни валути през този месец, след като инвеститорите започнаха да излизат от т.нар. кери трейд. Кери трейд търговията миналата година понижи йена спрямо евро с 5.8%.

Обаче досега през август йената е поскъпнала с 8.2% спрямо новозеландския долар (една от най-често ползваните в кери трейда на йени валути). Едновременно с това японските акции регистрират големи загуби.

Анализаторите на Bloomberg коментират, че засилването на йената е свързано с колапса на много други валути. Инвеститорите, които искат да избегнат риска, купуват йени. А загрижеността на инвеститорите за глобалната финансова и кредитна система няма да се изпари току-така.

За трети пореден ден йената се качва спрямо долара и достигна котировки 116.61 за долар, връх от 28 ми март. Спрямо евро курсът й е 157.21.

„Кредитните грижи завършват на много места - с изключение на САЩ - като Европа, Австралия и т.н. Изглежда там има зараза. Това е много положително за йената".

Доларът на Нова Зеландия е фаворит за кери трейда, защото лихвения процент там е със 7.75% по-висок, отколкото в Япония. Миналата седмица новозелнадският долар поевтиня с 5.3% спрямо йената, а австралийският долар падна с 3.4%.

Спадът на долара може да бъде компенсиран от спекулациите, че инвеститорите ще потърсят сигурност в боновете на американския правителствен дълг.

Влагането на пари в Трежъри - бонове е добър шанс за долара, който днес може да ситгне 118.00 към йената и $1.3500 за евро, считат валутни търговци.

Поскъпването на трежъри - боновете обаче е свързано и с понижаване на лихвите по тях, до 18 месечно дъно от 4.33%.

В по-далечна перспектива, от BNP Paribas считат, че към края на септември японската валута ще се засили отвъд 116 йени за долар като следствие преориентацията на инвеститорите към по-малко рискови активи.

Пазарът днес трябва да е нащрек, когато хедж фондовете ще знаят колко от техните фондове ще бъдат изтеглени до края на тримесечието. Всяка по-нататъшна ликвидация може да накара инвеститорите да излязат от кери трейда и да изплатят кредитите, теглени в йени за купуване на по-доходоносни активи. Следствието логично е поскъпване на йената.