Необходими са промени в нормативната уредба за подобряване на възможностите за договаряне на минимални работни заплати по отрасли и браншове, както и създаването на Трудов съд, каза президентът на КНСБ Желязко Христов на конференцията "Лисабонският договор и Хартата за основните права - предимствата и ползите за гражданите на Европа".

Христов посочи необходимостта от подобряване на адекватността на пенсиите чрез увеличаване на процента за всяка година стаж във формулата за определяне на пенсиите, обвързването на социалното подпомагане с официалната "линия на бедност", гарантирането на правата за здравна закрила и услуги на социално слабите граждани.

Председателят на парламента Георги Пирински, който откри форума, каза, че днес важна тема пред всяка от страните от ЕС е ангажирането на гражданите с ясни послания какво предлага членството от гледна точка на основните им права. Пирински отбеляза, че Лисабонският договор натовари националните парламенти на страните от ЕС с нови отговорности и нова роля в осигуряването на връзката между гражданите и институциите на Общността.

Пирински добави, че въпросът за правото на труд е включен в раздела на Хартата за основните права на ЕС, където е формулиран като свобода на избор на професия и право на труд. В съвременните условия на свръхконкурентна глобална икономика подобни свободи и права могат да бъдат интерпретирани и като липса на гъвкавост на пазара на труда, каза председателят на парламента.

Той посочи, че има два варианта за съобразяване с икономическите реалности - да бъдат налагани императивите на пазара, или да бъде търсена формулата на социалното партньорство, активното преговаряне, анализиране и намиране на работещия баланс между условията на пазара и правата за труд.