Исландия е възобновила промишления риболов след близо две десетилетия мораториум, съобщава Associated Press.

Министърът на риболова Гудфинсон заяви пред парламента, че министерството ще започне да издава лицензи за улов и последващо третиране на китове. Министерството ще разреши убиването на 9 финвала и още 30 малки ивичести кита (минвала) в периода до 31 август 2007.

Правителството заяви че лицензите могат да се издават още от днес, сряда, а корабите могат да подновят китолова още през тази седмица.

Исландия, Япония и Норвегия на срещата на международната Китоловна комисия през юни за малко не прокараха символична резолюция за отмяна на забраната за промишлен китолов. Официално вдигането на забраната изисква 75% съгласие на членовете.

Исландците са традиционни ловци на китове от времената на викингите, но през 1989 бяха принудени да спрат китолова. След като през 1992 Исландия напусна китоловната комисия, тя продължи да спазва забраната. През 2002 обаче правителството на Исландия заяви, че след 2006 няма повече намерение да се придържа към забраната и да лишава от традиционен поминък риболовците си.

Във вторник риболовният кораб Hvalur 9 (Кит 9) е тестван в Рейкявикското пристанище, след като от четири години е бездействал.

Решението на Исландия да разреши убиването на китове за научни цели възбуди протеста на международната общественост в страни като Съединените щати и Британия. От 2003 г. 161 минвала са уловени за изследователски цели, според Морския институт на страната.

Месо от минвали се предлага в някои от ресторантите на вулканичния северен остров. Някои исландци са убедени привърженици на правото на страната им да възобнови лова на китове.

Исландският министър на риболова казал, че повече от 43,000 минвала и 25,000 финвала живеят в крайбрежните води на Исландия. Ограниченото ловуване с промишлени цели било съвместимо и даже част от принципите на устойчивото развитие.
„Риболовът е бил наше масло и хляб", каза министъра. „От риболова Исландия е това, което е сега. Ние трябва да пазим и да работим върху този принцип, не срещу него."

Правителството казва, че добитото месо може да се продава на местния пазар, макар че ако има търсене навън, китовото може и да се изнася.

„Грийнпийс" незабавно обвиниха решението на исландското правителство, като изтъкнаха, че финвалите са в списъка на Червената книга. Исландия трябва да тепърва да прави маркетинг на китовото месо, но те биха спечелили значително повече, ако усилят индустрията на наблюдението на китовете в естествената им среда. В противен случай международната репутация на страната ще пострада.

Директорът на Центъра за наблюдение на китове Хвалсодин казва, че само през 2006 година 90,000 посетители са се включили в такива турове. Но също така минвалите са станали по-недоверчиви и след възобновяването на лова за научни цели не се приближавали толкова близко до туристическите лодки.