Американската компания John Bean Technologies Corp. (JBT), разработваща технологични решения за хранително-вкусовата промишленост, направи подобрена оферта за закупуване на исландската Marel, оценявайки компанията на около 3,5 милиарда евро, включително дълга й.

Както се посочва в съобщението на JBT, тя вече е предлагала оферта за покупка от 3,4 евро за акция на Marel, а подобрената оферта сега е за цената от 3,6 евро за акция.

По такъв начин, JBT възнамерява да придобие всички акции на Marel за 2,71 млрд. евро, както и да поеме дълг в размер на 872 млн. евро.

При затварянето на търговията в края на миналата седмица, пазарната стойност на Marel беше около 2,3 милиарда евро - рекордна пазарна капитализация сред всички борсово търгувани исландски фирми, т.е. сега това е най-скъпата компания в малката островна страна.

Исландия раздава безплатна храна за 600 000 евро, за да намали отпадъците

Тази богата държава раздава безплатна храна за 600 000 евро, за да намали отпадъците

Инициативата може да спаси от изхвърляне 1,3 милиона продукта

Marel направи първично публично предлагане (IPO) през 2019 г., като тогава получи пазарна оценка от 2,65 милиарда евро. Компанията произвежда и доставя оборудване, софтуер и услуги за птицевъдната, месната и рибната промишленост. Компанията е представена в 30 страни, общият й персонал е около 6000 човека.

Най-големият акционер на Marel, с дял от 24,7% от акциите на исландската компания, е инвестиционната компания Eyrir Invest. Тя вече обеща да подкрепи сключването на сделката с американската JBT.

JBT възнамерява да плати сделката с парични средства в размер на 950 милиона евро и акции в новата компания, която ще получи наименованиет (ако сделката се осъществи) JBT Marel Corporation.

Компанията ще бъде със седалище в Чикаго и ще се листва на Нюйоркската фондова борса и на фондовата борсата в Исландия. Акционерите на Marel се предвижда да притежават около 38% от обединената компания.

Исландия макар и с население от около 360 хил. човека, е от най-богатите страни не само в Европа, а и в света. Тя е на 15-то място в света по размер на брутния вътрешен продукт (БВП) на човек от населението. Освен това, за 2022 г. най-високи бяха средните заплати именно в Исландия и Люксембург.

40-часовата работна седмица в Исландия може скоро да остане в миналото

40-часовата работна седмица в тази страна може скоро да остане в миналото

Тестове в страната за по-кратка работна седмица имат огромен успех