В интересен исторически и статистически анализ, американската банка JP Mrogan Chase отбелязва, че през 2013г. доларът би трябвало да се развива по-добре (да поскъпне) на валутните пазари. JP Morgan посочва, че USD по принцип се е държал добре след като даден американски президент е бил преизбиран на своя пост (какъвто е случая сега с Обама) и особено в периода януари-февруари непосредствено след последните избори (и когато новия-стар президент встъпва в длъжност).

Според историческата статистика на голямата американска банка, USD е покачвал, но едва в 50% от случаите между деня на президентските избори (по принцип през ноември) и края на съответната година (31-ви декември) след като даден американски президент е бил преизбиран за втория си мандат, но в цели 90% от случаите, USD е поскъпвал в периода януари-февруари след президентските избори.

В дългосрочен план обаче, според JP Morgan от ключово значение за силата на USD е кой ще бъде новия финансов министър и най-вече неговия "бекграунд" (професионален опит). От американската банка отбелязват, че само при финансови министри с "бекграунд" включващ професионален опит на Wall Street в последните 36 години е имало средно-месечни печалби/поскъпване на USD както спрямо еврото, така и спрямо японската йена. При нов американски финансов министър с академичен професионален опит, или идващ от средите на индустрията, или пък бивш държавен чиновник, американският долар е отбелязвал средномесечни загуби както спрямо йената, така и спрямо долара.