Сменяме олиото с палмово масло", информира Стандарт"

Сменяме скъпото олио с евтино палмово масло от Гърция. Южната ни съседка ни залива и със зехтин и олио от рапица на ниски цени. Бутилка от един литър от алтернативната мазнина е около 3 лв. Поне толкова струва и родното олио в магазините. Затова и вносните масла все повече навлизат на пазара ни и скоро може съвсем да изместят нашите, прогнозират брокери.

Олиото е поскъпнало с 54% от началото на годината досега. През януари цената му на едро е била 1,30 лв., а в момента се предлага за 2 лв. без ДДС. Почти същото е поскъпването и в Ротердам, където цената на тон олио е 1100 долара, а се очаква да достигне 1300 долара, обясни Антонина Белопитова, експерт в Софийската стокова борса. Причината за поскъпването е слабата реколта от слънчоглед в целия свят. Очаква се тя да е с 30% по-лоша от миналата година. Затова и цената на суровия слънчоглед е скочила у нас с 47% от 440 на 650 лв. на тон без ДДС. Ако производителите ни продължават да вдигат цените, може да изгубят клиентите си, каза Симеон Елазаров от Софийската стокова борса. Според него обаче зехтинът, а не палмовото масло е най-сериозният конкурент на олиото ни. Европа е забранила употребата на палмово масло, защото за производството му се изсичат много дървета. Рапицата пък е основната култура за производство на биогорива, така че може да няма достатъчно за производство на олио.

Кабинетът дава 1 млн. лв. за пострадали от бедствията", информира Дума"

Правителството отпусна вчера по бюджета на Министерството на труда и социалната политика допълнително 1 000 000 лв. С тях ще бъдат изплатени помощи на пострадалите от наводненията в община Цар Калоян и от пожарите в област Хасково, съобщиха от правителствената пресслужба. Средствата ще се предоставят за задоволяване на основни жизнени потребности, за заплащане на питейна вода и за осигуряване на електродомакински уреди.

Помощите ще се предоставят чрез Агенцията за социално подпомагане въз основа на списъци на нуждаещите се лица и/или семейства, изготвени от съответните общини и одобрени от директорите на дирекциите "Социално подпомагане" по места. В списъците задължително ще фигурират конкретните нужди на пострадалите, определени на базата на оценка на щетите от наводненията и пожарите, и предложение за размера и вида на помощта за всеки отделен случай.

В резултат на проливните дъждове на 6 и 7 август 2007 г. в община Цар Калоян, област Разград, беше обявено бедствено положение. Съборени са къщи, унищожена е покъщнината на голяма част от населението. При направените огледи в Цар Калоян са посетени 521 семейства. Констатирани са 27 напълно разрушени, 183 необитаеми и 330 къщи с наводнен първи етаж и унищожени техника и друго имущество. В село Езерче са обходени 54 семейства. Установени са 3 напълно разрушени къщи, 16 къщи са необитаеми и 29 са с наводнен първи етаж.

Измислиха нова такса за парно", информира Стандарт"

"Топлофикация София" ще сурвака абонатите си с нова такса догодина, научи "Стандарт". Клиентите ще плащат по 2-3 лева на топлинните счетоводители за поддържане на партида. При близо 400 000 абонати това прави над милион лева суха пара. Таксата ще бъде нещо като абонамент за извършване на услугите. Тя ще влезе в сила най-вероятно през пролетта на 2008 г., когато започват да се изчисляват новите изравнителни сметки.

Отделно ще се плащат такси за отчет на уредите, както досега, обясни Тодор Кузманов, шеф на Асоциацията на фирмите за дялово разпределение. В момента повечето фирми взимат по 4,20 лв. за отчет на отоплително тяло, както и за допълнителните дати за засичане на топломерите. Така средно за година от апартамент фирмите за дялово разпределение прибират по 20-22 лв. С новата такса клиентите ще се бъркат до 25-26 лв.

От новия отоплителен сезон фирмите за дялово разпределение стават подизпълнители на парното. Така абонатите ще ползват услугите на съответните фирми, но няма да плащат на тях, а на парното. А то ще се разплаща с топлинните счетоводители.

Рекордни глоби за ремонтите в София", пише на първа страница Монитор"

Трите фирми, пълнещи дупките по софийските улици, отнесоха глоби от Столична община заради неспазване на сроковете при ремонтите на кварталните улици.

Рекордна санкция за бабуните по току-що асфалтираното "Цариградско шосе" беше наложена на "Пътища и съоръжения". Сумата е 125 хиляди лева, а повторното асфалтиране ще бъде изцяло за сметка на изпълнителя.

Срокът, който сме поставили пред "Пътища и съоръжения" е един месец, обясни столичният кмет Бойко Борисов и подчерта, че ако той не бъде спазен, фирмата няма да получи и стотинка.За новата настилка на "Цариградско шосе" Столична община трябва да плати общо 750 000 лева.

Ще дам парите едва след като получа окончателните резултати от Държавната лаборатория за качеството на асфалта, категоричен бе Борисов.

Таксита ще возят с 20% по-скъпо", пише 24 часа"

Такситата в София готвят поскъпване през септември с 20%, научи "24 часа" вчера. При сегашните тарифи в столицата от 0,45 до 0,49 лв. на км през деня това прави около 10 ст. отгоре. Николай Варелов, шефът на най-голямата фирма в София - "Такси - С - експрес", уклончиво обясни, че засега нямал краен отговор, но скоро щяло да има някаква яснота.

Компанията, която е известна и като 9 12 80, държи около 3000 жълти коли и ако тя не пипне цената на км, и другите ще стоят без промяна.

Шефът на "Окей супертранс" Людмил Лазаров пък не бе открит за коментар.

Председателят на браншовата камара на таксиметровите превозвачи Спас Атанасов каза, че от началото на годината се мисли за поскъпване на такситата и се правят калкулации.

Захарта скача само у нас", съобщава Стандарт"

Захарта поскъпва единствено в България. Това отчитат от Софийската стокова борса. В целия свят цената на сладката стока върви надолу. За последните 8 месеца тя е намаляла с 18% в Европа и Америка. В същото време обаче пакетът от един килограм у нас е поскъпнал с 13 на сто само от началото на 2007 г. През януари той се е продавал за 1,10 лв. на едро без ДДС, а в момента вече струва 1,30 лв. Нямаме обяснение на тази тенденция, би трябвало цените у нас да следват световните, казаха от Софийската стокова борса

Най-голямата румънска верига за електроника стъпва у нас", научаваме от Монитор"

Румънската верига за бяла и черна техника Altex, която се смята за най-голямата в страната, планира да открие магазин у нас през 2008 г., съобщава Ziarul Finaniar. Компанията започна работа за експанзия и навлизане на българския пазар още през 2005 г., но по-късно замрази тези планове поради проблеми с бизнеса и резултатите от дейността в Румъния.
Представители на компанията не бяха открити за коментар.Тази година компанията възвърна доходността от операциите си и очаква печалба от 6 млн. евро в сравнение със загуба от 3,9 млн. евро за миналата година.

Altex повиши прогнозите си за оборот за 2007 г. до 300 млн. евро от първоначално обявените 275 млн. евро.Според Дан Остахи, изпълнителен директор на Altex, пазарният дял на компанията може да достигне 26% в Румъния, което ще донесе приходи от 350 млн. евро през 2008 г.

Оборотът на компанията през първото полугодие на 2007 г. беше 112 млн. евро спрямо 80 млн. евро година по-рано. Altex също така обяви увеличение от 10% в марджина на печалбата. В момента компанията реализира инвестиционна програма на стойност 20 млн. евро, в резултат на което общата площ на търговските й обекти в Румъния ще достигне 100 хил. кв. м.

ЧЕЗ се отказа да спира тока на мини "Бобов дол", пише Сега"

"ЧЕЗ България" няма да пристъпва засега към спиране на тока за мини "Бобов дол", съобщиха от дружеството. На среща онзи ден, за която чешката компания не посочва с кого се е състояла, се е стигнало до споразумение за отлагане на мярката. То обаче е временно - до 11 септември 2007 г.

Преди месец от ЧЕЗ обявиха, че ще спрат тока на мините на 1 септември, ако те не си платят или поне не подпишат споразумение за изплащане на 5.55 млн. лв. стари дългове. Заплахата съвпадна по време със сделката, при която фирма на бизнесмена Христо Ковачки купи дружеството, притежаващо концесията за добив на въглища, което доскоро бе наемател на мините - "Ораново МК".

Морето поевтиня с 20 на сто", съобщава Новинар"

Средно с около 20 на сто са поевтинели нощувките в хотелите по българското Черноморие, съобщи вчера председателят на Националния хотелиерски мениджмънт клуб (НХМК) Илиян Иванов. Намалението се дължи на това, че в началото на септември хотелиерите традиционно свалят цените, за да могат да привлекат повече хора. Заради множеството нови строежи доста от хотелите са полупразни и легловата база не е запълнена, коментираха от бранша.

В момента нощувка в тризвезден хотел в курорта Златни пясъци илиза между 40 и 60 лв. на човек, като през октомври цените падат с още около 10 лв. В Албена леглото за една вечер започва от 100 лв. нагоре, в Несебър - от 30 лв., а в Приморско може да се намери и подслон в тризвезден хотел и срещу 20 лв. По-евтино излиза почивката в семейните вили и квартири. По Южното Черноморие цените са паднали до 7-8 лв. за нощувка.

Според Иванов към края на летния сезон, който се очаква да приключи през втората половина на октомври, намалявали семейните туристи и традиционно се увеличават хората от третата възраст. По думите му страната ни привличала като цяло по-бедните чуждестранни туристи, като те предпочитат да почиват в курортите Слънчев бряг, Албена и Златни пясъци. По-платежоспособните почиващи се насочвали към обиколни турове из страната. Проблемът според Иванов не бил в това дали има ръст на туристите у нас, а в средния приход от летовник. Вложенията от почиващи у нас падали с всяка изминала година, като през 2005 г. средният приход от турист е бил 400 евро, а за 2006 г. - 387 евро.

Междувременно стана ясно, че туристическият бранш у нас все още не е готов за предстоящото обединение, което трябва да стане факт на 5 септември в столицата. Секторът трябва да се събере под името Национална конфедерация по туризъм, но доста от организациите, дали първоначално съгласие да участват, са разколебани, коментираха запознати.

Гърци ще правят спортен комплекс в Самоков", разкрива Дневник"

Гръцката "ГЕК груп" ще изгражда спортен и развлекателен комплекс в Самоков, а днес изпълнителният директор на Агенцията за инвестиции Стоян Сталев ще връчи на мениджъра на водещата гръцка група "ГЕК груп" Сотирос Апостололопус сертификат "първи клас". Инвестицията е в размер на 72 млн. евро и се очаква да бъде завършена до три години, съобщиха от агенцията.

Комплексът включва модерен СПА хотел с търговски център, затревени спортни терени и малко голф игрище. Ще бъдат изградени още плувен басейн и тенис кортове. Проектът включва още увеселителен парк плюс писта за картинг. С изграждането на комплекса инвеститорите целят да превърнат Самоков в привлекателен целогодишен туристически център. Предимство за това е и близостта до зимния курорт Боровец, където през лятото традиционно има отлив на туристи.

Изпълнител на проекта е "Айкон", дъщерна компания на "ГЕК аноними етерия симетохон актинитон катаскевон", която е част от групата. Възможно е инвестицията в комплекса да надхвърли планираното и да достигне 108 млн. евро, съобщиха още от агенцията.

След като проектът бъде изпълнен, постоянно заети в комплекса ще бъдат 73 служители, още 500 ще бъдат косвено свързани с доставки и друг тип услуги.

Царски адвокат в борда на БТК", пише Стандарт"

Тънката царска линия отново лъсна в БТК. След като телекомът бе препродаден на AIG, той отново се управлява от хора, близки до Симеон и неговия син Кирил.
Член на управата от два дни е адвокат Мариус Величков, съобщиха от компанията. Името му нашумя покрай опита за приватизация на "Булгартабак" преди 5 години, когато на власт бе кабинетът "Сакскобургготски". Тогава кантората "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков", в която влиза и новият шеф на БТК, се опита да приватизира тютюневия холдинг.

Четиримата адвокати участваха в надпреварата чрез "Табако кепитъл партнърс", като твърдяха, че зад нея стои Дойче банк.
 Министрите на Симеон Сакскобургготски направиха всичко възможно да й дадат "Булгартабак", но сделката бе развалена от парламента. Шеф на скандалното дружество бе Георг Цветански, друг царски любимец и близък съратник на Тор Бьорголфсон. Той бе първият собственик на фармациите в Разград, Дупница и Троян, преди да ги придобие "Актавис" на исландеца.

В новия борд на БТК влизат още няколко адвокати - Иван Марков и Владимир Пенков от "Лега Интерконсулт", както и Георги Спасов. В управата са и Дейвид Кун-Уо Янг и Ион Богданерис.
Софийският градски съд вписа в сряда и новия Надзорен съвет на телекома. В него са представителите на AIG Пиер Франсоа Жорж Мелингер, Росен Хаджиев, Левон Хампарцумян и Венислав Йотов.

Преди седмица американският застраховател придоби чрез дъщерното си "НЕФ телеком" 90% от БТК срещу 2,77 млрд. лв.
Комисията за финансов надзор проверява сделката, тъй като не е ясно дали прехвърлените акции са на деклариралия се като продавач Тор Бьорголфсон и свързани с него фирми.

Общините могат да търсят финансиране по САПАРД за горското стопанство", информира Дневник"

Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие"  Димитър Тадаръков ще внесе искане до Управителния съвет на Фонда, за отваряне на шеста мярка  "Лесовъдство, залесяване на земеделски земи, инвестиции в горски стопанства, преработка и маркетинг на горски продукти" по програма САПАРД, само за общини. Това съобщиха от пресслужбата на фонда. 

С този прием на проекти ще се разпределят последните средства по предприсъединителната програма, за подпомагане на общините в сферата на инвестициите в горското стопанство, и особено на тези, които пострадаха от пожарите през това лято. 

За да използват предоставената им последна възможност за финансова подкрепа по програма САПАРД, общините трябва максимално бързо да подготвят необходимите документи за кандидатстване, с оглед на кратките сроковете за одобряване на проектите.

Датата за отваряне на процедурата за прием на документите по мярка "Лесовъдство, залесяване на земеделски земи, инвестиции в горски стопанства, преработка и маркетинг на горски продукти"  ще бъде оповестена на сайта на ДФ "Земеделие".

С подписването на договорите по шеста мярка, ще приключи и усвояването на средства по предприсъединителната програма, посочват от ДФ "Земеделие". 

И учебниците втора употреба поскъпват с 20% заради ДДС", предупреждава Сега"

От тази година и учебниците, които се продават на борсата за стари помагала, ще бъдат с по-високи цени заради наложения 20% ДДС. Организаторите от "Сдружение Панорама" заявиха, че тазгодишните цени на борсата ще бъдат изчислявани на базата на актуалната цена за комплект нови учебници. Според техни данни комплект учебници за 5-и клас без учебните тетрадки струва около 96 лв. В тази сума не се включват учебниците по чужди езици. Цената на пълен комплект нови учебници за същия клас пък е около 120 лв., заяви директорът на издателство "Просвета" Йонко Йончев. Той обаче каза, че цената може да се промени в зависимост от избрания комплект учебни тетрадки, изучавания чужд език и избора на учебник от самото училище.

Помагалата от борсата ще бъдат разделени на три категории - А, Б и С. В първата ще влизат учебници, които са в най-добро състояние, в останалите две ще са не са толкова запазените. Надраскани и учебници с откъснати страници нямат да се приемат. Също така в учебниците по чужди езици, които могат да се предлагат за продажба на борсата, не трябва да бъде писано с химикал.
Цените на изкупуване ще са от 30 до 40% от пазарната стойност на нов учебник. Продажната цена пък ще е от 50 до 60%. Стойността на едни учебник ще зависи от това в коя категория ще попадне.

Борсата стартира на 1 септември и ще продължи до 30. Щандове с учебници ще има в Плевен и София. В столицата борсите ще са в НДК, в "Младост" и в "Овча купел", а в Плевен - в сградата на кооперативния пазар. След края на борсата учебниците, които останат непродадени, ще бъдат дарени на домове за сираци или на социално слаби семейства.