Не измина и месец, откакто правителството на Доналд Туск получи вот на доверие от полския Сейм и започна да си върши работата. За това малко време външната политика на страната бе преобърната и бяха направени няколко щедри жеста по отношение на Русия. Резултатът не се забави - един от най-продължителните икономически конфликти между Русия и Полша може да се счита за разрешен.

На 12 декември руският аграрен министър Алексей Гордеев обяви, че Русия сваля забраната за внос на месо от територията на Полша. Официална Варшава се бори две години за това, надувайки локалния конфликт до европейски мащаби.

В месния конфликт се намесиха едва ли не всички значими политици от ЕС - от ръководителя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу до Маркос Киприану, отговарящ за защитата на потребителите. Почти всички европейски политици искаха или настояваха Русия да снеме ембаргото.

Същността на конфликта: през 2005 г. Русия забрани вноса на месо от Полша от територията на страната, тъй като заподозря полските производители, че препродават в Русия некачествено месо от трети страни. Сякаш нищо политическо, но Полша видя в този ход демонстрация на сила и накърняване на права.

Полските политици имаха основание, тъй като Русия нерядко забранява вноса от тези страни, с които политическите отношения са се усложнили. Пример - вносът на молдовско и грузинско вино бе забранен през пролетта на 2006 г., тъкмо когато бившите републики на СССР охладняха една към друга.

До идването на власт на правителството на Доналд Туск Полша вместо да преговаря реши да въвежда ответни забрани. Когато Русия и Евросъюзът решиха да подписват ново рамково съглашение, Полша заяви, че ще наложи вето на съглашението. По законите на Евросъюза всяка страна от алианса може да стои това.

Мнозина мислиха, че Полша ще се откаже точно преди края, но правителството на братята Качински реши да стигне докрай. След като рамковият документ не бе подписан, отношенията между Полша и Русия станаха още по-напрегнати.

Стигна се до отказа на Полша да води двустранни преговори с Русия дори на ниво министри. Изясни се, че докато Русия не възобнови вноса на полско месо и селскостопански продукти от Полша, не може да става дума за преговори на високо равнище.

Доналд Туск подхвана Русия от другата страна. Първо бе назначен нов министър на външните работи, Радослав Сикорский. В края на ноември той отклони предложението на президента Лех Качински за среща. След което стана ясно, че във външната си политика Туск няма да продължава политиката на предишния кабинет на министрите. Почти веднага след изборите Туск заяви, че ще посети Москва с официална визита.

В края на ноември новият премиер продължи да „ухажва" източния съсед и заяви, че ще снеме ветото за приемането на Русия в ОИСР. Всъщност стана малко недоразумение, не става дума за ОИСР, а за СТО, но няма значение, важен е жестът.

А Русия оцени жеста, изкарал от кожата президента на Полша Лех Качински. Русия преразгледа отношението си към полското месо. Ако се съди по лекотата, с която Алексей Гордеев се съгласи на отмяна на ембаргото, целта на забраната е била действително не икономическа, а политическа.

Наистина Гордеев направи някои уточнения. Първо, не цялата полска продукция ще се върне на руския пазар. Заради заплахата от птичи грип няма да се продава „пернато" месо. „Но това е обичайната ситуация", обяснява министърът.

Окончателно полското месо ще бъде допуснато в Русия с документ, който ще бъде подписан в Калининград през следващата седмица. Там ще бъдат посочени и окончателните условия на доставките. По този начин полските бизнесмени ще получат Коледен подарък от Минселхоз.

Само след половин ден полското МВнР реагира на съгласието на Русия да разреши вноса. Представител на Полша е заявил, че инициативата на Гордеев ще послужи като основа за промяна на позицията на Полша по преговорите на Русия с Евросъюза.