От публикуваната снощи статистика на списание Forbes се разбра, че с 87 мегабогаташи Русия е втората в света след САЩ държава по брой милиардери: впечатляващо постижение за страна, където само преди 20 години всички следваше да са равни.

Коментарът на експертите, потърсени от РИА Новости е, че увеличението на броя на милиардерите говори не само за ръст на капитализацията на руски активи, но и за липса на широк слой дребни собственици в Русия, т.нар. средна класа.

Броят на милиардерите в Русия според версията на Forbes се е увеличил с повече от 60% - дребният бизнес в Русия едва ли расте с 5% годишно и в момента наброява едва около един милион компании.

Нарастващият брой милиардери говори и за ръст на неравенството. Много високият икономически ръст през последните 7-8 години е бил в полза предимно на крупния бизнес и неговите собственици. Бедността през тези последни години в Русия е намаляла наполовина, но все пак неравенството на доходите остава много високо. За изравняване на доходите на населението ще са нужни няколко десетилетия.

Обективен фактор за руското „милиардерство" е добрият икономически ръст в страната. Важна е ролята на високите световни цени на основните суровини: нефт, газ, цветни метали. Устойчивият ръст на тези цени води и до по-голяма капитализация на произвеждащите ги компании и следователно по-голямо състояние на основните собственици. Следователно расте броят на милиардерите.

Обаче влияе и намесата на държавата, която полага редица усилия за консолидация на активите. Броят на акционерите намалява и капиталът се концентрира в едни ръце.

Отдавна набелязаната тенденция към концентрация на собствеността в Русия продължава и днес. Този капитализъм, който виждаме днес в Русия, е наследство от 90-те години: разпределението на собствеността се е формирало в следствие на приватизацията.

Може би ситуацията ще започне да се променя паралелно с развитието на руските национални проекти и изграждането на социални институции. Но досега механизмите за увеличаване на социалното равенство са се оказали неефективни.

Най-богатият руснак според Forbes е Олег Дерипаска, който разполага с $28 милиарда, девети в света. Все пак това са не реални налични пари, до които милиардерите имат достъп във всеки един момент, а по-скоро „виртуални" пари.

Субективен фактор за „милиардерството" също така е спекулативното развитие на икономиката, т.е. динамиката на вложенията във финансови активи превишава динамиката на вложенията в основен капитал.

Въпреки видяната заплаха от неравенство, руските журналисти и анализатори трудно могат да скрият гордостта си, че са в челните позиции на класацията за най-много милиардери в света.