Два дни бъркотия на пазара и стойност на ценни книжа в милиарди е заличена от Европа и САЩ.

Анализатори дават пред BBC своята гледнаточка защо се случи тази мъчителна корекция.

Барнаби Мартин, Merrill Lynch

Много неща се случиха.

Преди два или три месеца, кредитните пазари започнаха да се притесняват за срив в пазара на вторични ипотеки в САЩ.

Повечето от тези кредити по вторични ипотеки са обобщени и след това продадени като структурирани продуктина финансови институции като банки, застрахователи и хедж фондове.

Това позволява на банките да зачеркнат кредитите по вторични ипотеки от балансите си.

Сега изглежда, че притежателите на тези структурирани продукти ще трябва да понесат големи загуби, защото ще има много повече неизпълнения на кредитни задължения по вторични ипотеки, отколкото агенциите за кредитен рейтинг първоначално предполагаха.

Това е така, защото в САЩ лихвите се покачват, цените на жилищата падат и хората не могат да рефинансираттолкова бързо, колкото са смятали в началото.

Проблемът е, че ако вторичните не се представят добре, то тогава има риск никой да не иска да купуваструктурирани продукти от никой вид. И това е една от главните причини фондовите пазари да падат.

Имаше много ливъридж - изкупувания в САЩ, което насърчи цената на активите, финансирани с дълг и гарантирани от американски и европейски банки.

Начинът, по който това работи, е че банките в началото осигуряват финансиране от типа мостови кредити (bridging loan), но след това определено търсят начини за синдикиране на дългакъм други банки и хедж фондове.

Проблемът сега е, че базата на купувачите е по-несигурна с всички тези проблеми.

Светът на евтиния кредитбе една от причините, че активите вървяха нагоре. Сега издаването на бонове и облигации изглежда по-несигурно.

Краткосрочният период остава много несигурен, като знаем, че в заглавията на новините следващите седмици ще има повече за банкови скандали с вторични ипотеки.

Това определено бе една мъчителна корекция на кредитния пазар.

State Street Global Markets

Участниците на пазара не знаят дали да купуват при слухове и да продават при новини, да правят обратното, да правят и двете неща, или да не правят нищо, в зависимост откъде духа вятърът. Атмосферата е като при треска.

Институционалните инвеститори отговориха, като обуздаха риска в техните портфейли.

Хауърд Арчър, Global Insight

Резките спадове на глобалните пазари на акции очевидно засегнаха благосъстоянието на потребителите, които отново могат да намалят потреблението си. Пенсионните схеми също ще бъдат засегнати злополучно.

Все пак сегашните загуби трябва да се вкарат в перспективата на миналите печалби.

Отново, много зависи от бързината и обхвата в спада на пазара на активи. Само корекция ли е това, или начало на нещо по-дълбоко?

Има опасност сътресенията на финансовия пазар и по-трудния кредит да ударят ипотечните пазари и пазарите на жилища в САЩ и Еврозоната.

Това увеличава риска, че и пазарът на жилища във Великобританияможе да види остър спад, а проблемите с вторичните ипотеки могат да станат по-разпространени (независимо, че в далеч по-малък размер, отколкото в САЩ).

В еврозоната, Испания и Ирландия могат да пострадат от същите проблеми.

Саймън Денам, Capital Spreads

В момента изглежда, че почти всеки финансов пазар става все по-стихиен.

Това е учудващо, тъй като е нормално да имаме хаос в един сектор, а друг да е като цяло спокоен.

Вчера основните търговски стоки, валутите, акциите и боновете - всички имаха необичайни нива на търговия.