Кубинската икономика се очаква да направи две много силни години с годишен ръст от над 10%, това е заявил в петък министърът на икономиката на страната Хосе Луис Родригез.

Родригез отново е потвърдил факта, че икономиката на Куба е нараснала с 12.5% през 2006 г., въпреки данните за намаляващ туристически поток, който е основно перо за пълнене на държавната хазна.

По време на икономическа конференция на левите сили, Родригез е потвърдил, че страната му е направила огромни усилия да трансформира икономиката си след разпада на Съветския Съюз, най-големия поддръжник на островната държава и главен търговски партньор.

Преди 1989 г., икономиката на Куба е била захранвана основно от износ на стоки 90% срещу износ на услуги от едва 10%. В момента съотношението е малко по-балансирано 70%-30%. В момента предлагането на услуги в страната допринася за 76% от целия икономически ръст, а отглеждането на едногодишни култури например дава едва 4%.

Родригез твърдо е заявил, че икономическият ръст на Куба трябва да надмине 10%-товата бариера през 2007 г., въпреки високите цени на вносни храни и горива. Куба беше подпомогната през последните няколко години от Венецуела, която предоставяше евтин петрол.

Кубинското правителство твърди, че през 2004 г. БВП е нараснало с 11.8%. През миналата година, високите цени на никела и кобалта, бяха в голям плюс за развитието на комунистическата държава.

За 2006 г., туристите посетили острова са били 2.22 млн., което е слаб спад от 2.3 млн. през 2005 г.