В отсъствето на премиера Бойко Борисов мнозинството в Народното събрание избра двамата нови министри, предаде от парламента репортер на News.bg.

Стефан Константинов бе освободен от поста здравен министър, а на негово място застана Десислава Атанасова със 120 гласа „за", 46 „против". Сините не участваха във вота.

Делян Добрев пое Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) от Трайчо Трайков със 119 гласа „за", „против" 42. Сините и Атака отново не участваха в гласуването.

Скандал в парламента предизвика отсъствието на премиера Борисов от дебатите, предшестващи избора на двамата нови министри. Единствен представител на управляващите бе вицето Симеон Дянков.

Бойкот на това, което се случва в НС поиска Волен Сидеров. Той бе крайно възмутен от липсата на Бойко Борисов в пленарна зала. Това е подигравка с НС, подчерта атакистът.

Атака няма да подкрепи новите кандидатури за министри, защото те били кандидатури без никаква аргументация, както не били аргументирани оставките.

Продължава колониалната политика на подчинение на чужди компании, изтъкна лидерът на Атака по повод заявката на Делян Добрев да ревизира решението за шистовия газ.

Оказа се, че лидерът на Атака се ужасявал от думата реформа, която вече 20 години се чува в НС. За какво здравеопазване говори, когато хората умират заради отказана медицинска помощ, за каква икономика говорим, когато фирми фалират, недоумява Сидеров.

Според него трябва да се сложи край на тази политика, на неуважение към парламента и на непрозрачни назначения.

ДПС също са притеснени за самотата на Дянков в НС. Това, че Симеон Дянков е сам в пленарна зала силно обезпокои ДПС. Лютви Местан се обърна към финансист номер 1 с думите: "Самотата ви ви натоварва с несъразмерна на статута ви отговорност".

Мотивите за отстраняване на Трайчо Трайков са обвити в мъгла, каза още Лютви Местан и повтори позицията на ДПС, че няма да подкрепи двамата нови министри.

Не са ясни според хората на Доган истинските мотиви за освобождаването на Трайков. Местан припомни и разнопосочните сигнали от Цветанов, Борисов и Дянков за оставката му, както и изявлението на самия Трайчо Трайков, който обясни, че не е имал намерение да подава оставка, а тя му е била поискана.

Кои са мотивите за освобождаване  на министър Трайчо Трайков, попита Лютви Местан.

Имаме нужда от ясно дефинирани управленски приоритети, категоричен бе той. Страшно е да нямаме позиция за АЕЦ "Белене", смятат от ДПС.

Вицепремиерът Дянков, който представи двете номинации за министри влезе в словесен дуел с БСП лидера Станишев.

Коалиция за България няма да подкрепи предлаганите промени в кабинета, заяви Станишев. По думите му няма да има никаква промяна в политиката.

Това, че за пореден път министър-председателят не е тук показва, че всичко в България е обърнато с главата надолу, с краката нагоре, заяви лидерът на БСП, като според него при тази еднолична власт, отговорността трябва да се носи от премиера Борисов.

Той определи като трагедия за България това, че няма да има промяна в политиката и следващото правителство ще получи една опоскана държава.

Има ли изобщо политика, попита соцлидерът. Според него Делян Добрев ще бъде просто изпълнител на линията на управление на премиера Борисов. Ако се възпротиви и той, ще бъде отстранен, прогнозира Станишев.

Колко се плаща за PR, това е един въпрос, който е добре днес да си зададем, отговори му Дянков. И сам си даде отговор: "Плаща за PR този, който ако не си плати, няма да го похвалят този, който тичаше до Москва и чакаше пред кабинетите, за да си получи заповедите този, на който му спряха еврофондовете".

Кандидатите за министри вече имат изградено реноме и на тях няма да им се налага да плащат за имидж, категоричен бе Симеон Дянков.

Няма желание за реформи в здравеопазването, посочи синият лидер Мартин Димитров по време на дебата в парламента, предшестващ избора на новите двама министри.

Според него първото нещо, което Десислава Атанасова трябва да направи, е да отпадне таванът за лечение на деца в чужбина.

Парламентарната група жертва, без да й мигне окото, Делян Добрев, заяви още Димитров по повод втората кадрова промяна в кабинета. Трайчо Трайков не се огъна, категоричен бе синият лидер. Това правителство жертва без скрупули съвестните хора, допълни той.
Според сините Трайков е отстранен не заради случая в Катар, а защото е казвал истината.

За една година много малко реформи могат да бъдат направени, изтъкна Мартин Димитров. Според него за краткия период до края на мандата на кабинета могат само да се запълват дупки.

По думите му основният приоритет пред новия икономически министър е растеж на икономиката. Без растеж на икономиката нищо не можем да направим, смята Димитров.

Икономическите промени не се правят с проверки на пазара на яйца и дали са щастливи кокошките, категоричен е синият лидер. Подобни проверки, според него, показват безпомощност.

СМЯХ: Оказа се, че колега на депутата от РЗС Георги Терзийски се протегнал и натиснал ръката му, така че да гласува "За" промените, а Терзийски не подкрепя промените в кабинета.