През следващата седмица основен акцент ще бъде информацията за икономиката на САЩ, особено тази за заетоста в страната. Ще се следи колко силни са проблемите във вторичния ипотечен пазар и дали те вредят на реалната икономика, а също дали ще има нужда от понижаване на лихвените нива в САЩ.

След седмици на тревоги по финансовите пазари, инвеститорите отложиха във времето или дори се отказаха от очакванията си за увеличаване на лихвите в останалата част на света.

Централните банки в Еврозоната, Великобритания, Австралия и Канада (които ще проведат срещи относно политика си през следващата седмица) вече се очаква да не променят своя основен лихвен процент. Вниманието ще бъде насочено към това дали ще бъде даден сигнал за затягане на политиката в бъдеще, както и към коментарите за настоящата криза на кредитните пазари.

Непрекъснато се увеличава броят на финансовите институции по света, търпящи загуби от проблемния вторичен ипотечен сектор на САЩ, който се занимава с отпускане на заеми към лица с лоша кредитна история. Освен това, започват да се проявяват признаци за негативно влияние и върху потребителското и бизнес доверие.

Проучването на Американския институт за управление на доставките за сектора на промишлеността и услугите, както и докладът за неселскостопанската заетост ще бъдат следени за признаци дали цялостната икономика страда от кризата.

Средните прогнози са за 105 хил. открити нови работни места през август и това ще е евентуално увеличение от 92,000 за юли. Силните данни може да се окажат объркващи за Федералния резерв, който не желае да понижава лихвите при силен растеж в страната. От друга страна, икономистите очакват леко забавяне при секторите на промишлеността и услугите през миналия месец, но все пак растежът да продължи.

За Европейската централна банка, която ще проведе срещата си в четвъртък, очакванията рязко се промениха от сигурно покачване на лихвите до едва 25% шанс това да се случи. В момента основната лихва на ЕЦБ е 4%.

Данните за Еврозоната ще включват ревизията за растежа на БВП за второто тримесечие, продажбите на дребно за юли, както и индексите за деловата активност, като те се очаква да покажат солиден икономически растеж. Въпреки всичко, Швеция се очаква да повиши основната с лихва с 0.25% до 3.75%, като това се дължи на устойчивата икономика и високите инфлационни очаквания.

В понеделник САЩ и Канада имат официални празници и търговците от тези страни няма да участват на пазарите, като това може да доведе до резки движения.