В понеделник NASA заяви плановете си да изгради постоянно обитавана база на Луната, най-вероятно на южния лунен полюс, предаде Reuters.

Обиталището ще служи като предна позиция на учените, както и тестова платформа за технологиите, необходими за бъдещото пътуване за Марс. Строителството ще започне след серия полети през 2020 г.

„Ще имаме база на луната", е казал пред репортери по време на телеконференция Скот Хоровиц, асоцииран администратор в NASA за изследвания.

Тепърва ще се определя как ще изглежда базата и какво астронавтите ще могат да правят там. По подобен начин NASA не е определила дата, когато базата ще заработи.

Лунните полюси са предпочитани пред екваториалните зони, защото температурите са по-умерени, а времето на слънчево огряване по-продължително. Това е определящо за захранваните със слънчева енергия електрически системи, които NASA планира да развие. Евентуално може да се използва и ядрена енергия като заместител на фотоклетките.

Освен това учените очакват, че на Луната могат да се намерят ресурси като лед и водород, които ще помогнат да се поддържа живота на станцията.

"Вълнуващо е" казва изпълнителният администратор на Шана Дейл. „Не знаем много за полярните региони".

САЩ вече оповестиха плановете си да разработят нов космически кораб за полети до спътника, който да кацне на повърхността му след Apollo през 1972. Освен това те ще разработват комуникационни системи Земя - Луна.

NASA не иска да отиде на Луната сама. САЩ ще търси международни и икономически партньори за споделяне на разходите и снабдяване с компоненти и детайли като резервни енергийни мощности и луноходи.

NASA няма да търси допълнително финансиране за програмата. Ще бъдат пренасочвани фондовете, които сега се използват за конструиране на космическата совалка за полети до Луната.

Совалките ще бъдат готови до 2010 г. Дотогава и космическата станция трябва да бъде завършена. След този период лунната инициатива ще бъде оставена като завещание за двете програми. NASA получава за година $16 млрд.

Страните, вече работили с NASA в т.нар. Глобална Изследователска Стратегия са Австралия, Канада, Китай, Франция, Германия, Великобритания, Индия, Италия, Япония, Русия, Южна Корея, Украйна и Европейската космическа агенция.