13 фирми от региона минават на половин работен ден. По 120 лв. месечно помощ от държавата ще получат 832 работници и служители, реши вчера Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие, съобщава великотърновският вестник „Янтра днес".

Компенсацията е за три месеца и ще се превежда по личните банкови сметки на работниците от 1 април. Помощта се полага веднъж в годината.

Пет фирми от областта няма да получат компенсации от държавата за това, че 141 техни работници и служители са минали или минават на непълен работен ден заради кризата.
Две шивашки фирми, тухларна и автотърговци останаха под чертата, защото не достига паричният лимит за региона.

Няма гаранция, че хората ще запазят работата си и работодателите им няма да пристъпят към масови съкращения, коментира за тях Диана Петрова, зам.областен управител.

Комисията по заетостта разгледа и оцени вчера 18-те фирми от региона, които потърсиха държавни компенсации, за да запазят работните места в условията на криза и да избегнат уволнения.

Лимитът за областта е 223 906 лв., с които ще се изплатят обезщетения на 622 работници и служители за непълен работен ден.

Комисията взе решение да поиска допълнително 67 263 лв. от Агенцията по заетостта за Завода за целулоза в Свищов. От "Свилоцел" са подали заявка за 499 души на непълен работен ден.

Част от тях надхвърлят квотата за региона и за да запазят социалния мир в Свищов, комисията реши да се възползва от възможността да поиска допълнително средства, които ще дойдат от други региони.

152 души от завода "Балканкар Заря" в Павликени за 3 месеца минават на половин работен ден. За половин година по няколко часа на ден ще работят 30 души в "Памукоимпекс" в Свищов.

Кризата осезаемо засегна бизнеса с вторични суровини. 16 души от горнооряховската фирма за разкомплектоване на стари автомобили и за вторични суровини "Крис Р", за да не загубят работата си, минават на половин ден.

Това ще направят 48 души от "Еко техника", дъщерна фирма на "Свилоза" в Свищов. 20 работници от долнооряховската леярна на "Бронз ТМ" също три месеца ще разчитат на държавната помощ от 120 лв.