Новият заместник-министър на Министерството на регионалнот оразвитие и благоустройството (МРРБ) е Добромир Симидчиев. Той ще поеме сектор ВиК, обяви пред БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Днес тя ще представи екипа си и приоритетите в работата на министерството за следващите две години.

Министър Павлова уточни, че досега Симидчиев е бил инвестиционен директор в концесионера "Софийска вода". "Той е млад мъж, инженер, специалист във ВиК сектора", подчерта Павлова. Министърът обясни, че реформата във ВиК сектора е приоритет за МРРБ и това налага назначаването на експерт в тази област.

Добромир Симидчиев е магистър по пречистване на води от УАСГ и магистър по бизнес администрация. В "Софийска вода" е участвал в изготвянето на плана, с който Столична община кандидатства за финансиране по ИСПА. От края на 2007 г. е заемал длъжността директор "Инженерни услуги и активи".

Павлова съобщи, че бюджетът на МРРБ за следващата година няма да се променя драстично. Той ще е близо 248 милиона лева.

"Оперативна програма "Транспорт", разбира се, преди всичко е фокусирана върху магистрали - първи клас пътища. Там са и магистрала Тракия, магистрала Струма, магистрала Марица". Така отговори Павлова на въпрос какви проекти ще финансира МРРБ приоритетно.

"Това, което ще успеем да направим със спестените средства от тръжни процедури, е да можем да направим обходите на Монтана, на Враца, на Шипка, тунела под Шипка. Стартира проектът за пътя на Кърджали", посочи още тя.

Министър Павлова отбеляза, че екологичната инфраструктура е друг много важен проект. "За да може да реализираме тази инфраструктура, пречиствателни станции, депа за отпадъци, за които имаме и Оперативна програма "Околна среда", много важно е да поставим основата на една дългосрочна стратегия за управление на водния сектор. Една стратегия, една промяна в закона на водите, която сега трябва да бъде факт", поясно тя.

"В условията на криза, в условията на лимитирани средства ще финансираме само най-важните обекти. Бюджетът на министерството е аналогичен на миналогодишния, такъв е и подходът да запазим рамката такава каквато беше миналата година. А именно това са 248 милиона лева", допълни министърът на регионалното развитие и благоустройството.

По повод Деня на строителя, министър Павлова ще връчи грамоти на журналисти за цялостно, обективно и безпристрастно отразяване на дейността на МРРБ и на строителния бранш през 2011 г.

Очаквайте подробности!